Det er ikke lenge siden man kun kunne velge mellom print, tv og radio som kanaler for å prøve å nå ut med budskapet sitt. Man brukte stygg masse penger til å få ut budskapet til flest mulig mennesker, og det var det.

Ofte gjorde man det uten at de som så eller hørte budskapet hadde noen relasjon til verken merkevaren eller produktet fra før av – noe som gjorde det lite effektivt, og ikke minst forstyrrende. Man måtte bruke MYE penger på å påvirke folk lenge nok til at de begynte å kjøpe produktene man ønsket at de skulle.

Etterhvert fant man ut at man kunne begynne å bruke filmstjerner og musikere som ansikter for reklamen sin. Mennesker som allerede hadde et publikum, hvor man kunne låne litt av relasjonen de allerede hadde til den personen – til å bygge en relasjon til merkevaren sin.

Det var ofte ENDA dyrere å klistre kjente ansikter på reklameplakatene sine utover hele byen, landet eller verden. En annen utfordring var de som ikke hadde en god relasjon til personen, fikk en negativ effekt.

I dag er det heldigvis litt lettere. I stedet for å finne en «full av seg selv kjendis» som både er dyr og vanskelig å kontrollere – kan man finne flere mennesker via sosiale medier som kan hjelpe. Mennesker som er allerede interessert i bransjen, merkevaren eller produktet og som allerede har et publikum. De har har en relasjon og en troverdighet innen målgruppen man ønsker å nå.

Disse er rimeligere, de er genuint interessert i deg og ditt produkt, og man slipper å klistre de opp på plakater. De har sitt eget publikum, i sine egne kanaler.

Så i stedet for å male byen full av kjendiser, fokuser heller på ambassadørene dine som har kred og publikum. Få disse til å omtale deg til sitt publikum, ikke til verden. Riktig troverdig budskap, til riktig målgruppe.

Det har en helt annen, og mye bedre – langvarig – effekt. Som ofte også er rimeligere.

Kan man ønske seg mer?

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.