Dette innlegget ble skrevet i 2009, men repostet i dag i ly av at «Fotballfrue» som var blogg.no’s nest mest leste blogg – flyttet på egen plattform. Disclaimer: Jeg jobber og har jobbet med både blogg.no og «Fotballfrue» det siste året.

Foto: (CC) Mariano Kamp

I dag skjedde det noe interessant i bloggnorge som jeg har tenkt på en god stund og som motiverte meg til å skrive dette innlegget. Det har oppstått en tvist mellom Ida Wulff og blogg.no ang. retten til å ha og selge reklame på bloggen hennes.

Jeg ønsker ikke å gå dypere inn i selve denne konflikten, men dette er et godt eksempel på når en blogger har vokst seg «ut» av sitt eget bloggsamfunn og bloggsamfunnet tjener mer på forholdet enn bloggeren gjør.

Det er to måter man kan blogge på; et bloggsamfunn eller fra en bloggleverandør. Et bloggsamfunn lar brukerene sine kommunisere sammen, de har diverse metoder for å promotere innhold og prøver å skape et samhold. En bloggleverandør leverer det tekniske du trenger for å blogge, men legger ikke opp til kommunikasjon av brukere av samme system, eller promoterer innholdet ditt.

Kort oppsummert:

Bloggsamfunn

– Du får lettere nye besøkende
– Du slipper å være teknisk anlagt
– Du føler samhold og får lettere venner
– Du må som oftest godta reklame på bloggen din

Bloggleverandør

– Du har full kontroll over hele bloggen
– Du slipper å ha reklame om du ikke ønsker
– Du må ha litt teknisk innsikt (eller en god venn)
– Det kan være vanskelig å finne deg

Så tilbake til spørsmålet mitt, trenger en blogger et bloggsamfunn? Det korte svaret er nei, klart man ikke er avhengig av et bloggsamfunn for å blogge. Men for folk som akkurat har startet å blogge, som kanskje ikke er så flinke til å promotere seg og ikke så tekniske anlagt, så er det nok helt klart en fordel. Ihvertfall helt i starten, til man ser om blogging er for deg og om man ønsker å utvikle seg.

Det er helt klart at mange kommer til et visst punkt hvor bloggsamfunnet ikke kan hjelpe deg lengre. Når man har oppnådd en solid skare av faste, lojale lesere og ønsker å ta blogging til «the next level» så er det helt klart en fordel å være en uavhengig blogger, hvor man står fritt både i forhold til funksjonalitet, design og kan ta stilling til annonsering o.l. uavhengig av retningslinjer. Bloggere som oppnår ekstreme mengder trafikk blir, enten man vil eller ikke, merkenavn og forbilder. Og det er da like viktig for en slik blogger å ha kontroll over sitt eget merkenavn som en hvilken som helst bedrift. Man burde ha en egen profil på det visuelle og ha en strategi i forhold til bloggen og markedsføring av denne, i alle fall om man ønsker å tjene penger på bloggen.

Jeg mener at Ida Wulff nå har nådd nivået hvor hun ikke lenger trenger bloggsamfunnet som hun har bygget seg opp i, men at hun bør ta kontroll over merkenavnet sitt med å flytte bloggen sin til en bloggleverandør (f.eks. wordpress.org) hvor hun kan stå helt fritt. Hun har rett og slett vokst seg ut av sitt eget bloggsamfunn og det er nå hun som hjelper bloggsamfunnet sitt fremover og ikke omvendt.

Så for å oppsummere: En blogger som ønsker å bygge seg opp har klart store fordeler med å blogge på et bloggsamfunn, men når man når et visst nivå vil det lønne seg å gå over til en bloggleverandør.

Dette er mine tanker rundt dette, hva er dine?

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.