Tilgangen til teknologi, og spesiellt til internettet, har gjort at ting vi for noen få år siden virket rart for oss – nå er helt normalt.

Når jeg begynte å blogge i 2003/2004 var det for eksempel sett på som sært, og farlig, å dele fullt navn og vise bilder fra livet sitt på internett. Nå er det millioner av nordmenn som gjør dette, daglig.

Et annet eksempel er hvordan det ble sett på som uhøflig hvis man ringte noen etter arbeidstid, mens nå er svært mange alltid på og alltid tilgjengelig.

Telefonen, og teknologien, er i ferd med å bli viktigere – enn å se folk i øynene og være tilstede i hverdagen.

Sherry Turkle nevner i foredraget under at vi nå begynner å bli komfortable med å være alene, sammen. Hvert eneste sekund man har «dødtid» finner vi frem telefonen og sjekker mail, eller ser igjennom sosiale medier. Det samme gjør vi hvis vi føler oss utilpass i en situasjon man ikke helt kontrollerer, hvis man for eksempel finner seg alene på en fest, eller ikke føler seg med i samtalen kollegaene dine har på jobb.

Vi ofrer følelsen av gode samtaler, for følelsen av å interagere.

Dialogen via telefoner, nettet og sosiale medier er vel og bra – men det er vanskelig å virkelig fange følelser, og reflektere over seg selv og hvordan vi egentlig har det.

Jeg tror det er veldig viktig at disse tingene tas på alvor, og at det skapes en debatt rundt dette og hva dette gjør med samfunnet vårt, og med oss.

Jeg tror vi må bli flinkere til å sett av tid til å ha gode samtaler, ansikt til ansikt – og jeg tror vi må være flinkere til å være alene, uten å fylle tomrommet med teknologi.

Anbefaler deg å se foredraget til Sherry, og legge igjen din meningen i kommentarfeltet under.

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.