Publisert i VG 11.01.2011

Hvordan kan foreldre hjelpe barna sine med å unngå sjikanering og mobbing i sosiale medier?

I ly av alt som har skjedd med Emilie (Voe) som nylig valgte å avslutte bloggen sin som er Norges mest leste, har det blitt fokus på barn som opplever sjikanering i sosiale medier.

Dette er svært positivt. Foreldre og utdanningssektoren må innse at nye medier er en naturlig del av hverdagen til barna, ingen forbereder dem på mulighetene og utfordringene som møter dem i denne nye verdenen.

Hver eneste dag deler unge mennesker sine innerste tanker, mest private bilder og sensitiv informasjon som hvor de bor og hvem de er venner med til potensielt hele verden.

Til tross for dette stikker de fleste mammaer og pappaer hodet i sanden og overser utfordringene fordi de ikke forstår (eller ønsker å forstå) nye medier. Dagens unge blir bare kastet ut på nett uten noen form for opplæring. De må selv finne hvor grensene går.

Man kan rette pekefingeren på mange for denne skremmende utviklingen hvor det er vanlig og akseptert å sjikanere og mobbe mennesker på nettet, men det er foreldrene som har det største ansvaret her. Alt for lenge har de sittet på gjerdet og gjemt seg bak at de ikke forstår seg på internett og alle disse �??nye greiene�?�, det kan ikke fortsette.

Oppdragelse handler om at foreldre setter barn i stand til å forstå og leve i samtiden. I 2011 er samtiden uten tvil knyttet til digitale medier, og foreldre kan ikke lenger løpe fra ansvaret.

På skolen lærer du blant annet kritisk sans og hvordan man skal forholde seg til samfunnet, men ikke i forhold til internett og de nye mediene. Dette bør inn i skolesystemet, uten tvil – men når skolen og myndighetene ikke bidrar med digital oppdragelse, er det kun foreldrene som kan gi barna et godt norsk digitalt bondevett.

Unge gutter og jenter blir daglig hengt ut på nettet, og på grunn av alle mulighetene nye medier gir – så sprer det seg langt raskere og til et større publikum enn det som før var mulig.

Der vi i det virkelige liv hadde stoppet opp og hjulpet menneskesr som trengte vår støtte, ler vi nå av dem på Facebook og i kommentarfelt på nettaviser. Det er ikke bare unge som trenger opplæring.

Så hva bør gjøres for å unngå dette? Hvordan kan vi klare å snu denne negative trenden og skape en holdningsendring hos folk?

Først og fremst må foreldre begynne å ta tak i dette. De må lære barna sine hvilke normer og regler som gjelder på nett. Utdanningssektoren og politikere må også på banen her, men en slik prosess vil ta svært lang tid – og vi trenger å begynne å handle nå.

Men hvordan bør foreldrene gripe tak i dette?

Det første man bør gjøre er å ta en prat med barnet ditt om grunnleggende ting rundt personvern, åndsverkslov og markedsføringsloven. Ting som at man ikke kan bruke alle bilder man finner, ikke må henge ut personer, har ansvar for egne uttalelser og ikke bør dele personopplysninger er ting de unge må forstå før de beveger seg ut på nettet.

Det er også viktig at foreldrene tar seg tid til å sette seg inn i hva slags internettjenester de unge benytter. Når du har en grunnleggende forståelse for hva slags tjenester dette er og hva slags muligheter og utfordringer som ligger i disse, kan du lettere vurdere om du bør prate med barnet ditt rundt dette.

Det kan også være lurt å samkjøre grensene som settes sammen med andre foreldre og skolen. Del tanker og erfaringer og diskuter dere frem til hva som er en god balanse i forhold til kontroll og overvåking kontra ansvar og omsorg.

Mitt viktigste budskap til foreldre er at de må innse at tidene endrer seg. Det er et faktum at kommunikasjonsformen mellom mennesker (særlig unge) har forandret seg drastisk de siste 5-10 årene. Folk er mer personlige og folk deler mer enn aldri før. Dette er ikke noe foreldre kan forandre, det er derfor viktig at de tar ansvar og setter seg inn i endringene og hvordan det påvirker deres og barna deres sin hverdag.

I tillegg til at foreldre må våkne opp og ta ansvar så er det viktig at utdanningssektoren gjør jobben sin og kommer inn i nåtiden. Skikk og bruk på internett må læres i ung alder, slik at barna blir vant med å bruke internett på en fornuftig måte, så tidlig som mulig.

Det er viktig at dette blir tatt på alvor, og at både skole, foreldre og samfunnet begynner å ta ansvar og jobber aktivt for å forebygge denne uheldige trenden.

Blogging og sosiale medier er en fantastisk måte å lære og utrykke seg på, kommunisere og skape ting – men det er viktig at vi lærer de unge opp slik at man unngår problemene vi står overfor og på den måten skape en tryggere og bedre hverdag for barna våre.

Ta gjerne og del innlegget på Facebook og Twitter, slik at vi får en ordentlig debatt. Hva er dine tanker rundt dette?

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.