Les også: Slik bruker jeg Twitter

Jeg var veldig tidlig ute med å teste Facebook, allerede i desember 2006 registrerte jeg en konto på det som den gangen het “The Facebook”.

Tjenesten den gangen kan ikke sammenlignes med det den er nå, og det var ikke før midten av 2007 at jeg begynte å se verdien i tjenesten og bruke den mer aktivt.

På den tiden var “vennene” mine personer jeg knapt kjente og det var få ting man kunne gjøre der inne, det var egentlig bare en litt annerledes, spennende tjeneste. Nå, 4 år etter, er Facebook (heretter FB) på en helt annen måte.

» FACEBOOK SOM PRIVATPERSON

FB for meg er først og fremst for meg som privatperson. Det er som en privatperson jeg bruker mesteparten av tiden min på FB, selvom det også har sine fordeler i forbindelse med jobb/offentlige person. Jeg tror at hvis man ikke er aktiv på FB som privatperson, kan man heller ikke lykkes der i business.

�?� Hvem er mine venner på FB og hva har de tilgang til?

Det har vært mye frem og tilbake når det gjelder hvem man legger til som “venn” på FB. Veldig mange godtar alle som sender en venneforespørsel, eller godtar venner de egentlig ikke liker bare fordi de er redde for å bli konfrontert med det. Jeg har, etter å ha prøvd meg frem med mange forskjellige løsninger, kommet frem til en hovedregel for hvem jeg godtar som venn på FB.

Hvis jeg har lyst til å stoppe på gaten og snakke med vedkommende, godtar jeg dem som venn.

På denne måten gir FB verdi for MEG, som er hele poenget. Jeg er ikke på Facebook for å gjøre gamle kjente eller randoms happy, jeg er der for å snakke med mennesker jeg bryr meg om og dele livet mitt, tanker og interessante ting med dem.

I skrivende stund har jeg 578 venner (jeg slettet nesten 400 når jeg bestemte meg for “lyst til å stoppe på gate” tankegangen), disse organiserer jeg via FB sin listefunksjon. Jeg har følgende lister:

 • Indre sirkel
  Her har jeg 19 av mine aller nærmeste venner. På denne listen deler jeg absolutt all aktivitet jeg har, og all kontaktinformasjon etc.
 • Sosiale medier
  Alle mennesker jeg kjenner/har blitt kjent med fra sosiale medier ligger her. Dette har jeg gjort for 2 grunner: det er da enkelt å invitere de til eventer jeg vet de vil finne interessant, og jeg lettere finner de i chatten.
 • Bloggnorge
  Her er alle aktive bloggere samlet, for samme grunn som over.
 • Business
  Her har jeg folk jeg jobber sammen med, eller har jobbet sammen med. Enkelt å invitere til jobbrelaterte ting, samt praktisk å slå av chat på når man føler for å være “av jobb” et par timer.
 • Presse
  Her er alle venner jeg har som jobber i, eller har noe med, presse i Norge. Praktisk å styre seg av og til i forhold til informasjon man deler.
 • Gamle dager
  Her har jeg gamle kjente som fortsatt har kontakt med og setter pris på, ved å samle dem i en liste kan jeg enkelt segmentere om det er noe jeg mener de bør/ikke bør få med seg.
 • Random
  Her har jeg resten, som jeg ikke enda har rukket å putte i en liste. Slik at jeg kan være selektiv med hva jeg deler til alle disse.

Alle listene over har jeg via privacy-innstillingene til FB valgt å dele forskjellig informasjon til. Noen ser feks kun status oppdateringer, andre ser ikke alle albumene mine, bilder jeg er tagget i etc. Lister en en ekstrem effektiv måte å organsiere venner og selektere informasjon du deler.

�?� Hva deler jeg på FB?

Det jeg er mest aktiv på er å dele stauts-oppdateringer. Gjerne hakket mer personlig enn via twitter, eventuelt samme oppdateringer som via twitter. Her prøver jeg å oppdatere en gang om dagen ca.

Jeg deler også alle blogginnlegg automatisk både på profil og side via en applikasjon som heter RSS grafitti – her kan jeg enkelt administrere hvor raskt den deler innleggene, fra flere forskjellige blogger eventuelt og gir meg en grei oversikt over statistikk jeg måtte trenge.

En ting jeg prøver å bli flinkere til, men fortsatt er ganske aktiv på, er å dele personlige bilder. Jeg prøver å laste opp bilder ca hver mnd, og da går jeg tilbake i tid og finner alle relevante bilder til de forskjellige albumene jeg har. Albumene er organisert etter lokasjon og årstall – feks Kristiansand 2010. Føler dette er den enkleste måten å organisere på, da det ellers blir altfor mange album som ingen gidder å se igjennom anyways. Jeg deler også bilder via iPhonen til “wall-photos” så ofte jeg føler jeg opplever noe spennende som jeg vil dele med en gang.


Mitt første profilbilde som fortsatt er tilgjengelig. (Lastet opp 11. januar 2007)

» FACEBOOK SOM JOBB/OFFENTLIG PERSON

Fordi jeg er en såpass “offentlig person” og får daglig venneforespørelser fra folk jeg ikke kjenner har jeg valgt å ha en egen “tilhenger-side” på FB (var en hyggelig jente som heter Karoline som opprette for meg).


Skjermbilde fra tilhengersiden min.

Denne siden bruker jeg på samme måte som jeg bruker Twitter egentlig, bortsett fra at jeg ikke deler like mye faglig. Fordelen med en side på FB er at man enkelt kan invitere alle tilhengere til eventer, og folk som vil ha tak i meg kan poste på veggen slik at jeg enkelt og raskt kan svare.

Jeg prøver å oppdatere tilhengersiden så ofte som mulig, og sjekker daglig om noen har snakket til meg.

I tillegg til min egen tilhengerside administrerer jeg en rekke sider for iPublish,BloggCampblogg.no etc, hvor jeg sender relevante oppdateringer til folk som melder seg på.

» OPPSUMMERING
For å oppsummere så bruker jeg primært FB til å kommunisere med venner og kjente som jeg har et forhold til fra før av, jeg bruker den også litt som jeg bruker twitter – når det gjelder min tilhengerside på FB. Jeg bruker ca 30 minutter daglig, hvor jeg er innom små raske turer på 2-5 minutter av gangen.

Hvordan bruker DU Facebook?

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.