Forrige uke gjennomførte Red Bull noe så «old school» som et tradisjonellt PR stunt. Det hadde ingenting med banner annonser, tv reklamer, teknologi (jo, men ikke ift markedsføring) og det var ikke direkte målbart inn til salg. Det var bare spektakulært, modig – og genialt.

Ideen var enkel. La oss sette verdensrekord i lengste frittfall, ved å hoppe fra 36 576 meter – og samtidig være første mann til å bryte lydmuren.

Jeg skal ikke prate så mye rundt selve stuntet, dere kan se bilder, film og annen info på nettsiden deres – det jeg vil gjøre, er å prate om hvordan Red Bull skapte verdens mest vellykkede sosiale medier kampanje.

Fordi oppmerksomheten og engasjementet Red Bull skapte var ikke via «lik denne og vinn en vespa» konkurranser, eller «vi gir bort gratis burgere resten av livet» kampanjer. Det var ved å bruke sosiale medier der sosiale medier fungerer best – ved få folk til å prate, uten å mase.

Stuntet brukte ikke sosiale kanaler til å spre budskapet, men de brukte folkene i de sosiale kanalene til å spre budskapet – frivillig. Red bull skapte en god gammeldags snakkis – som er perfekt for sosiale medier.

De kunne ha valgt å putte alle pengene de har brukt på stuntet på annonser og tradisjonelle kampanjer – men innså at de kunne få mye mer oppmerksomhet og engasjement med å gjøre noe anderledes – og utradisjonelt.

Her har mange mye å lære.

Jeg sier ikke at alle selskaper som skal prøve å få oppmerksomhet nå skal lage ballonger og sende opp medarbeidere i stratosfæren, jeg sier bare at det er på tide at flere merkevarer begynner å tenke litt mer utradisjonellt og våge å satse på noe anderledes.

Red Bull førte tusenvis av mennesker sammen for å oppleve dette, og lot dem kommunisere via kanalene de normalt kommuniserer via. De forstyrret ikke, men fikk oppmerksomhet på en genuin måte.

Som min venn Petter Gulli så elegant sier det: » Hvis du ikke har noe å si, hold kjeft – og skap noe det er verdt å prate om.»

Det var DET Red Bull gjorde, og det er det jeg utfordrer flere merkevarer til å begynne å gjøre.

Foto: Red Bull Stratos

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.