Foto: Thomas Moen

Jeg har i det siste tenkt mye rundt hvor mange mennesker jeg kan klare å ha et personlig forhold til på internett, og spesiellt da twitter. Jeg bruker dette innlegget til å «tenke høyt» og håper du legger igjen din mening i kommentarfeltet under.

Stadig flere nordmenn oppdager twitter, og mulighetene som ligger der. Selv har jeg pr idag 1817 som følger meg på twitter, selv følger jeg 1826. Og det er her jeg i det siste har diskutert mye frem og tilbake med meg selv. Det er ikke mennesklig mulig å faktisk følge med på hva 1826 mennesker gjør og sier, hvorfor følger jeg dem da? Det er kanskje rundt 500 mennesker som jeg virkelig er interessert i å følge med på hva sier, og med å følge antallet jeg gjør går jeg kanskje glipp av mye interessant disse menneskene sier.

Robin Dunbar har en teori som gir oss en liten pekepinn, en teori han kaller »Dunbar’s number». Robin mener at rundt 150 mennesker er maksimalt hva man kan klare å ha et ordentlig sosialt forhold til. Dette er svært interessant og kan hjelpe meg i forhold til antall mennesker jeg kan klare å ha et nogenlunde sosial forhold til.

Problemet mitt er at jeg er fryktelig nysjerrig og sulten på å møte nye mennesker. Jeg bruker derfor veldig mye av min tid på å nettverke, lese nye blogger, se nye youtube videoer og ikke minst følge nye mennesker på twitter. Hvis jeg skal forholde meg til kun 150 mennesker av gangen ville jeg raskt ha store problemer med å utvide nettverket mitt, jeg mener derfor at innen de sosiale mediene er 150 mennesker altfor få.

De aller fleste menneskene jeg kommuniserer med via twitter følger seg alle over 800 mennesker. Min gode venn Arnt feks følger 8900(!) mennesker, her bruker han verktøy som feks Tweetdeck hvor han kan lage grupper hvor han plasserer folk som han vil konsentrere seg om. På den måten «jukser» han seg til å følge færre enn han gir utrykk for, samtidig som han kan ha hovedstrømmen av alle followers og følge med på og plukke ut godbitene. En løsning svært mange (inkludert meg til tider) benytter seg av.

En av de uskrevne reglene tidlig i twitter historien var at man skulle vise vanlig høflighet og følge tilbake dem som fulgte deg. Dette har skapt i mine øyne en uting hvor folk kan vokse ekstremt på twitter bare fordi de følger mange mennesker og de automatisk følger dem tilbake ukritisk. Jeg gjorde selv dette i starten, altså fulgte alle som fulgte meg. Men har nå blitt mer kritisk før jeg klikker «follow».

Løsningen for meg har blitt følgende:

Jeg følger alle mennesker som jeg finner interessante på twitter, da helst norske. Jeg avgjør raskt om de er interessante nok ved å se på profilbilde, lese bio og de siste 20 siste oppdateringene de har. Og iløpet av 20-30 sekunder avgjør jeg da om de er interessante nok til å følge. Jeg vasker også listene hele tiden, har du ikke oppdatert på over 30 dager fjerner jeg deg, er du kjedelig over lang tid fjerner jeg deg osv. Les forøvrig denne listen over 10 ting som gjør at jeg ikke vil følge deg/slutte å følge deg (takk til Sølvi for link).

Jeg vil ikke være avhengig av et program for å ha «grupper» med mennesker som jeg vil følge ekstra godt med. Jeg har derfor valgt å opprette en «passiv» profil på twitter hvor jeg kun følger de (i mine øyne) viktigste. Her ser jeg for meg å ha ikke mer enn 500 mennesker som jeg mener jeg kan klare å ha et nogenlunde sosialt forhold til.

På denne måten kan jeg følge med på hovedkontoen min og oppdage masse bra innhold og nye mennesker, samtidig som jeg når som helst kan få en oversikt over mine «favoritter» via den andre kontoen jeg har opprettet.

Så dette er min løsning på utfordringen, har brukt det nå 1 ukes tid og ser ut til å fungere for meg.

Hva er dine tanker rundt dette?

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.