Foto: Pingu1963

Måten vi kommuniserer på er i kraftig endring. Generasjonen som er etter meg er såkallte digitale innfødte og har ikke opplevd en hverdag uten mobiltelefon eller internett. Med verktøy som YouTube, Flickr eller for den saks skyld iPublish kan hvem som helst nå ut til resten av verden, helt gratis. I tillegg kan de legge igjen sin mening og dele det videre. Det er en naturlig utvikling, og ikke minst en veldig bra utvikling.

De fleste som jobber daglig via nett er klar over og veldig glad for denne endringen og utviklingen, vi presser den fremover og legger tilrette for at utviklingen skal fortsette.

Desverre er det ikke alle som jobber via nett som følger like godt med, gruppen jeg snakker om er journalister. Jeg har tidligere utfordret journalister som ikke linker, som for meg er den største selvfølge når man er på nett.

� være journalist på nett idag handler derimot om mye mer enn å linke, de har mange muligheter til å tilføre artikkelen verdi i forhold til de som skriver for papir. De kan linke videre, de kan bruke flere bilder og har til og med muligheten for å bruke video. I tillegg må de oppdatere innlegene fortløpende når det er mer informasjon tilgjengelig. Og kanskje det viktigste, delta i kommentarfeltet under.

Her er de aller fleste journalister altfor dårlige. Nyhetene jeg konsumerer iløpet av dagen kommer stort sett fra en blogg eller via twitter. Den eneste avisen jeg av og til stikker innom er Dagbladet som har blitt veldig flinke til å putte multimedia inn i artiklene deres. De bruker store fine bilder og videoer, henter info fra twitter og linker stort sett når det er naturlig, men alikevel har de en lang vei å gå. Det jeg føler Dagbladet mangler mest akkurat nå (sett bort ifra Jan Omdahl) er en mye større dialog med brukerene sine, på samme måte som NRKbeta har gjort med NRK.

Men det er håp. For to dager siden skrev sjefsredaktøren i VG, Espen Egil Hansen, en fantastisk artikkel om utfordringene journalister nå står ovenfor. Artikkelen er litt lang, men absolutt verdt å lese. Han har ekstremt mange gode poenger og beskriver problemene veldig godt, samtidig som han gir gode svar på hvordan disse bør løses.

Jeg føler Espen Egil Hansen har catchet poenget, noe han også beviser med å gå inn på bloggen til Bård Vegar Solhjell og kommentere på kritikk rettet mot VG, noe Anders Brenna har oppsummert i Teknisk Beta.

Journalistene har en stor utfordring foran seg, og det er interessant å se hvor få som innser at de gjør det.

Synes du journalistene som skriver for nett gjør en bra jobb? Og hva tenker du om innlegget til Espen Egil Hansen?

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.