Foto: Helico

Dette innlegget er skrevet for magasinet »Webmagasin». Jeg setter stor pris på tilbakemeldinger til både innhold og rettskriving i kommentarfeltet.

73% av alle som bor i Norge har tilgang til bredbånds-internett, neste generasjon som vokser opp har ikke opplevd en hverdag uten tilgang til internett eller uten mobiltelefon. Internettkulturen oppfordrer til et friere, mer personlig og raskere samfunn. Noe jeg mener er svært positivt, men denne enorme utviklingen gjør at ikke alle har rukket å tilpasse seg den nye kulturen. Og det har oppstått et gap mellom folk som bruker internett til daglig og folk som enda ikke er helt kjent med nettet, både i måten man kommuniserer på, og måten man oppfører seg på.

Mens unge mennesker til tider viser for liten frykt for den nye teknologien, viser den eldre garden altfor stor frykt. I tillegg til frykt eller ikke frykt mangler de fleste nye brukere forståelse for hvordan man skal kommunisere på internett, da særlig i tonen og måten man ordlegger seg.

Det at man er anonym og sitter bak en skjerm når man skriver ting gjør ofte at vanlig norsk folkeskikk fort blir satt til side. Og man går lettere til verbale angrep både på personer og merkenavn, illusjonen av anonymitet stemmer dessverre ikke med virkeligheten. IP-adresser logges, kallenavn blir fort avslørt og ordene man har skrevet blir lagret i all evighet, noe desverre altfor få tenker over.

Det er viktig at visse ting tas stilling til før man uttaler seg på nettet. Jeg har satt opp 5 punkter som er viktig å tenke på når man legger igjen spor på internett.

1. » Ikke si noe du ikke kan stå for i det vanlige liv
Dette er kanskje her flest mulig trår feil i begynnelsen, bak hvert ord på internett sitter det et ordentlig menneske. Ha som hovedregel at alt du publiserer på nettet er noe du også kunne ha uttalt deg om til en folkemengde med en blanding av gode venner, familie og fremmede. På den måte unngår du at du blir konfrontert for ting du har skrevet på nettet som du ikke kan stå for når du er borte fra tastaturet.

2. » Gjør et bevisst valg om du vil være anonym eller ikke
Det er viktig at man så raskt som mulig gjør et bevisst valg i om man skal stå frem med fullt navn, eller om man ønsker å være anonym. Hvis du er en offentlig person mener jeg at det er viktig at du står frem med fullt navn, hvis du derimot er en privatperson er det litt opp til hver enkelt å ta stilling til dette. Til syvende og sist handler det om troverdighet. Folk som bruker sitt eget navn blir tatt mer seriøst og viser at du virkelig står for hva du skriver.

3. » Ikke oppgi ting du ikke ville oppgitt til et fremmed menneske på gaten
Hvis et fremmede menneske kommer og spør deg om hvor du bor, hva dine barn heter eller hva ditt telefonnummer er vil du i de aller fleste tilfellene ikke oppgi dette. På samme måte når man er på internett er det viktig å ikke legge igjen spor som man ikke er komfortable med at hvem som helst kan få vite.

4. » Vær klar over at sporene du legger igjen blir det for alltid
Det man fort glemmer når man publiserer ting på internett er at alt blir cachet, lagret og kjørt backup av. Det vil si at hver eneste spor du legger igjen vil være mulig å spore opp for alltid, tenk derfor deg om 2 ganger før du klikker publiser.

5. » Følg vanlig folkeskikk
Bak ethvert tastatur sitter det et menneske, tenk deg derfor godt om før du bryter hva vi anser som god folkeskikk. Ikke uttalt deg negativt hvis du ikke gjør det på en konstruktiv måte og ikke gå inn i en debatt hvis du ikke har noe å tilføre.

Det var mine 5 punkter som jeg håper gamle som unge tenker over før de legger igjen spor på internett. Hvis du har kommentarer til tankene mine rundt dette besøk gjerne bloggen min https://thomasmoen.com samt følg meg på http://twitter.com/thomasmoen.

Takk til Kamilla for korrektur. 

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.