Foto: AMagill

Jeg leste i går kveld et ekstremt interessant blogginnlegg fra Jason Fried i 37 signals. Den handlet om hvordan man ofte kaller bedrifter en suksess uten at de faktisk tjener penger. Store selskaper som Facebook, YouTube og twitter er alle tjenester som folk anser som store suksesser, men de er fortsatt avhengig av investorer for å overleve. Er de da en suksess?

Det virker som ordet populær og suksess plutselig betyr det samme (for ordens skyld snakker jeg nå om bedrifter, ikke mennsker).

Det som er skummelt med dette er at man setter en falsk forventing til inntjening for nye bedrifter. Får vi bare x antall brukere så har vi klart det, vi er i mål. Eller vi trenger bare å få x antall sidevisninger så tjener vi masse penger på annonser, dette er feil. Som Jason så elegant sier: Man kan ikke ha pageviews til middag, eller prøve å tipse bartenderen med antall brukere.

Et flyselskap som flyr flest mennesker hver dag, taper penger på hver passasjer. Ville vi kalt det en suksess? Det tviler jeg på.. Likevel blir selskaper som trekker til seg mange brukere eller sidevisninger hyllet av media og andre. Og man bygger et luftslott som man er avhengig av lettlurte investorer til å holde oppe. Før eller siden så innser de at man ikke tjener penger på gratis, og luftslottet vil falle.

Synes det er en skummel utvikling.

Hva er dine tanker rundt dette? Når er en bedrift suksessfull?

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.