Dette er noe jeg de siste 3-4 mnd har tenkt mye på, om jeg burde åpne opp iPublish slik at det blir åpen kildekode. For dere som ikke vet hva åpen kildekode (eller open source på engelsk) er, skal jeg prøve å forklare på en enkel og visuell måte.

Akkurat pr nå er iPublish sin kode kun tilgjengelig for oss som jobber her, det er kun vi som kan gjøre endringer og komme med forslag til forbedringer. Kan sammenlignes med en restaurant hvor ingen har verken mulighet til å se kjøkkenet og ihvertfall ikke fortelle kokken hvordan han skal lage maten sin.

En mulighet er å åpne opp kildekoden vår slik at alle som har ønske og interesse kan se på koden vår, samt komme med forslag til endringer og forbedringer. For å bruke samme eksempel så kan du se for deg en restaurant som lager maten midt i restauranten, du kan selve komme med innspill på hvordan du liker biffen stekt, hvilke grønsaker og kanskje en spesiell saus som du vil ha.

Mye av «problemet» med disse 2 modellene er at det er mange fordeler og ulemper med begge. Jeg har hatt endel møter med dyktige Martin Bekkelund, som jobber i Friprog som jobber med å informere og hjelpe bedrifter som vurderer åpen kildekode,  og mange av skepsisen jeg hadde er borte. Men er alikevel veldig skummelt å tenke på at man gir alle tilgang til å gjøre hva man vil (i praksis) med koden vår, selvom vi nok velger en lisens hvor du må dele alt tilbake som du utvikler (også velger vi om vi vil bruke det).

Den største fordelen for oss er at vi får flere smarte hoder tilgjengelig som kan hjelpe oss å bli bedre for iPublish og bloggsamfunnet våres, men man må ha et godt system for å kunne håndtere forslag, endringer og bugfiks. Ruby on Rails miljøet (som vi koder i) er også  ganske lite i Norge, så om vi får hjelp i det hele tatt er heller ikke sikkert.

Men at det gir mange nye muligheter er helt klart, selvom det er skummelt å gi opp «kontrollen» (eller illusjonen av kontroll) vi har hatt til nå.

Som du skjønner så har jeg ikke helt blitt enig med meg selv, men ville gjerne høre hva dere der ute mener.

Har du erfaring med åpen kildekode? Synes du at det er en god ide? Hva er fordeler mener du, og hva er ulemper?

Please share.

 

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.