I dag har vært en travel dag! Det hele begynte med at Cisco kom ut med en undersøkelse som fortalte at over halvparten av de tre tusen som ble spurt sa de ikke kunne leve under internett, og en fjerdedel mente at det var viktigere å være oppdatert på Facebook enn å faktisk møte venner.

Kort tid etter undersøkelsen ble sluppet ringte NRK alltid nyheter meg og ville jeg skulle komme i studioet for et intervju, og i taxien ringte VG som senere brukte mine uttalelser til å lage en artikkel. Både på radio og i avisen forteller jeg om mitt syn på utviklingen av Facebook og sosiale medier generelt, som jeg føler for å utdype litt.

«Glansbilde versjon av oss selv»
Jeg viser ofte frem en tegneseriestripe jeg dessverre ikke vet hvem har laget (si gjerne fra i kommentarfeltet om du vet) som jeg føler viser godt en klassisk situasjon jeg tror mange kjenner seg igjen i.

Vi mennesker liker å sette oss selv i et godt lys, det ligger i vår natur, og det er ekstra lett å gjøre når man selv er regissøren av hva våre venner ser.

Jeg har selv vært en stor «synder» av dette, men jobber hele tiden med å holde min «online» og «offline» identitet og personlighet så lik som overhode mulig. Det føles utrolig befriende å være ærligere i måten man kommuniserer på nett.

Jeg synes det er en uheldig trend, som kan føre til alt fra at venner ikke er der og støtter deg igjennom vanskelige tider fordi de ikke vet at du sliter, til at folk prøver å konkurrere om hvem som har det best og skaper et falskt bilde av virkeligheten som stadig glir lengere fra slik det egentlig er.

For mange venner på Facebook
Det andre jeg mener har sklidd litt ut er antall venner vi har på Facebook, eller rettere sagt hvem vi velger å dele ting med på Facebook. Som jeg nevner i både VG og på NRK så er det en undersøkelse som heter Dunbars Numbers som forteller at vi mennesker bare klarer å holde en relasjon til ca 150 mennesker på en gang, samtidig som antall venner i Norge har et snitt på 230.

Dette betyr at de aller fleste av oss (meg inkludert) har for mange relasjoner som gjør at vi ikke har oversikt og kapasitet til å pleie alle relasjonene våre godt nok. Dette gjør igjen at vi deler anderledes, og vi kommer med anderledes tilbakemeldinger fordi vi ikke føler vi har oversikt over hvem som ser dette.

Min hovedregel for en Facebookrelasjon er at jeg skal ha lyst til å stoppe og si hei til de på gata.

Hvis jeg har lyst til å snakke med de er jeg mest sannsynlig interessert i å både dele mine tanker, og høre på deres.

Vi har en spennende tid for oss, hvor jeg tror at vi forbrukere må være mer bevisst over både hvem vi er tilhenger av, venner med og hva vi deler. De sosiale mediene vil fortsette å vokse, og for at vi ikke skal bli overlesset av informasjon som ikke gir oss noe, må vi bli mer selektive.

Hva synes du?

Edit: Takk til mrkolby som sier følgende ang tegneseriestripa: Tegneserien heter «Hjalmar», stripe nummer 117 av Nils Axle Kanten. kantenstrek.no

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.