Det har den siste tiden blitt mye fokus i bloggnorge på å tjene penger på bloggen sin. Etter at Ida Wulff lørdag la ut en oversikt over hva hun har tjent på bloggen sin. Hun gikk blant annet hardt ut mot blogg.no som hun mente hadde holdt igjen inntektene hennes og «sabotert henne». Blogg.no gikk i går kveld ut og informerte bloggerene sine i forhold til noen av påstandene til Ida, uten å direkte referere til henne. I dette blogginnlegget skal jeg forsøke å oppsummere saken, fortelle litt om mine erfaringer rundt blogging og penger, men på en mest mulig objektiv måte da jeg har et forhold til begge parter.

Først og fremst, skal man tjene penger på bloggen sin – så må man ha trafikk. Det virker som veldige mange unge bloggere tror at med en gang man får en annonse på bloggen sin så renner pengene inn, selvom de kun har 10 lesere om dagen. Som jeg har nevnt tidligere (Ref: fokuser på innhold ikke inntekt) så burde ikke bloggere som har mindre enn 4-5 tusen unike besøkende om dagen fokusere på å tjene penger på bloggen sin i det hele tatt, men å levere bra innhold og bygge lojale lesere.

For bloggere som ønsker å tjene penger har de følgende muligheter:

  • Ta kontakt med selskaper og produkter selv, som du føler passer til dine lesere
  • Melde deg inn i annonsenettverk som Google Adsense, Tradedobuler etc som plasserer annonser hos deg
  • Hvis du har nok trafikk, kan også 3. parts selgere være interessert i å selge annonser for deg

Jeg har tett dialog med mange bloggere, og har en ganske grei oversikt over hva mange tjener. Ida oppgir at hun tjener 68 000 i desember, noe jeg absolutt ikke tviler på. Det mange ikke tenker på er at Ida er en av svært få bloggere som har den trafikken og markedsverdien hun har bygget opp over flere år. Andre bloggere jeg snakker med og som har over 4000 unike besøkende om dagen tjener alt fra 5 til 10 tusen kroner, vet også om tilfeller hvor bloggere har tjent mer enn Ida en måned.

Dette viser at det er et marked der ute for å tjene penger på bloggen sin, men markedet er altfor urolig og umodent. Annonsører utnytter bloggere over en lav sko, og tjener store penger på det. Selv jobber jeg aktivt for å lage rutiner, fastsette priser og definere produkter både rundt tradisjonelle annonser og buzzkampanjer. Og har stor tro på at 2010 blir året hvor profesjonell blogging begynner å feste seg og man får klare retningslinjer i forhold til annonsering og reklame.

Når det gjelder tvisten mellom Ida og blogg.no, så tror jeg det er viktig å se saken fra begge sider. Og ha i bakhodet at det også er mange følelser inne i bildet. Blogg.no har nok på samme måte som meg eksperimentert og tenkt mye i forhold til hvordan de skal håndtere annonser etc på bloggene til sine brukere, og Ida har nok vært litt forut sin tid i forhold til trafikk og erfaring. Dette har nok gjort at partene ikke har klart å kommunisert godt nok med hverandre, og skapt en konflikt.

Etter å ha dykket litt ned i saken viser det seg at blogg.no tillater annonser på bloggene, og jeg har vanskelig for å se for meg at de motarbeider bloggere som har mye trafikk. Det er jo til deres beste interesse at bloggere med trafikk føler seg ivaretatt, men med antall bloggere de har og kommuniserer med så har de nok brukt mye tid på å finne ut hvordan dette skal håndteres, før de virkelig tar tak i det.

Vi står i en spennende periode i forhold til blogging i Norge, og jeg gleder meg til 2010. Jeg håper konflikten mellom Ida og blogg.no nå endelig er ferdig i det offentlig rom, og at alle kan fokusere på å bygge bloggnorge videre. Jeg har ingenting imot noen av partene, og synes de begge gjør mye riktig. Selvom det å hakke på hverandre i offentlighet ikke er den beste måten å løse en konflikt på.

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.