Jeg sitter på flyet, foran meg sitter en ganske standard familie med mor, far og en liten datter på rundt 5 år. Etter rundt 30 minutter i flyet har de klart å roe ned den lille jenta med tv spill og masse cola, de ser lettet på hverandre og åpner hver sin øl. Innen den 3,5 time lange flyturen er over har det blitt mange flere øl og et par drinker i tillegg, den lille jenta er urolig og man kan merke at hun ikke føler seg helt komfortabel, mamma og pappa er litt rare.

Foreldrene har ikke drukket så mye at de må krabbe ut, men at det er en klar forskjell i oppførselen deres er det ingen tvil om. Til og med jeg som observerer hele seansen merker det, tenk deg da hvordan det er for jenta som har levd sammen med dem hele livet sitt.

Jeg skammer meg på deres vegne og har lyst til å ta faren til side og fortelle akkurat hva jeg mener, men jeg tror like gjerne jeg kunne snakket til en nymalt vegg.

Desverre er denne episoden mer standarden enn unntaket. Godt over halvparten av setene jeg gikk forbi på vei ut av flyet hadde en eller flere ølbokser liggende igjen. Hva er det med nordmenn og alkohol på ferie?

Jeg har ingenting imot alkohol generelt, selvom jeg har et ganske moderat syn på det. Det jeg reagerer på her er mentaliteten til nordmenn. Det virker som man MÅ ha alkohol når man skal slappe av? Folk fyller opp taxfree posene på vei nedover, tømmer de og fyller de på vei hjem igjen også. Man sitter på flyplassen og drikker, på flyet, på bussen til hotellet og selvfølgelig på hotellet og stranden også.

Det er ille nok dette for mennesker som leser alene eller sammen med venner, men når man oppfører seg slik når man har med seg barn blir jeg provosert – ja, til og med forbannet!

Barn og alkohol hører ikke sammen, selvom du er på ferie. Barn og alkohol hører aldri sammen.

Dette var kanskje ikke gladinnlegget dere ønsket fra ferien min, men måtte bare dele tankene mine rundt dette med dere. Er snart tilbake med et vanlig innlegg om oppholdet så langt.

Mener du det er greit at foreldre drikker når de er med barna sine?

74 thoughts on “Nordmenn, alkohol og ferie

 1. Veldig bra innlegg! Man skal være veldig kritisk til alkoholinntak med barn tilstede. Gode holdninger til alkohol føres videre fra foreldre til barn. Barna våre gjør som vi gjør – ikke som vi sier..

 2. Er helt enig med deg! Og er glad du tar det opp. Alkohol er på mange måter et tabu-tema, for med en gang man er kritisk til det, er man overformynder, moralist eller festbrems.. Personlig synes jeg det er mange sider ved alkoholkulturen i Norge som bør revurderes, men alkoholbruk rundt barn er nok absolutt det området som engasjerer mest.

  Takk for et bra innlegg!

 3. Dette er så viktig og alvorlig! Fortvilende at så mange barn skal gå sommeren og andre høytider/ferier i møte i full forvisning om at dette vil innebære alkohol. Som foreldre og voksne har vi et enormt ansvar. Forskning viser med all tydelighet hvor problematisk dette ofte er for barn. Vi kan ikke “stikke hodet i sanden” og tro at det er er ubroblematisk for barna våre!

  Takk!

 4. Huff! Helt enig med deg! For noen år siden var vi på Grand Canaria. Midt på natten måtte jeg ned i resepsjonen for å få nytt sengetøy. Der nede stod en norsk far med en liten jente. Han var stup full og visste ikke hvor han bodde. Det eneste han visste var hvilket reiseselselskap de hadde kommet med. De hadde gått rett på bar for å drikke. Han bodde ikke på vårt hotell. Hva som senere skjedde vet jeg ikke for jeg måtte opp igjen til mine egne barn. Men jeg syntes fryktelig synd i den lille jenten!!

 5. Nei! Det er ikke greit. Barn skal slippe å oppleve rus i det hele tatt – om foreldre skal ruse seg på alkohol så syns jeg barnevakt er tingen.

  I mine øyne er det like ille å drikke seg full foran sine barn som det er å ruse seg på andre illegale rusmidler foran dem – rus er rus, og negativt for et barn å oppleve.

  Det er selvsagt lov til å ta seg en øl eller et glass vin en gang i blant, men det er ikke OK å bli synlig beruset foran sine barn.

  Godt innlegg Thomas 🙂

 6. Som du sier, så har normenn et svært merkverdig forhold til alkohol. Selv om alkohol kan kjøpes stort sett overalt i Norge, oppfører vi oss som om hver flaske er vår første og siste.

  Men, ang det med barn. Jeg synes at foreldre skal vise barn at det er mulig å ha et avslappet forhold til alkohol. Derfor synes jeg at foreldre B�R ha en øl eller ett glass vin til middagen innimellom, for å vise at alkohol er en fin ting som kan nytes, uten å dra det videre.

  Men å drikke seg full foran et barn? Uakseptabelt. Folk som ruser seg eller drikker seg fulle foran sine barn, eller med barna sine sovende i naborommet burde få nakkeskudd. Uansett hvem faen de er.

 7. Det virker rett og slett som om mange nordmenn på sydentur prøver å spare penger ved å drikke med begge henda når spriten er billig, og at spriten er bortkasta dersom man ikke drikker nok til at man blir svimmel. Holdningen folk ofte har til alkohol – ikke at de er klare over og bevisste på at det finnes alkohol i ølet, vinen eller konjakken, men heller at nevnte drikker er innpakningen alkoholen serveres i.

  Som far med tysk samboer har jeg hatt nettopp denne debatten utallige ganger, med oss begge med hvert vårt bein i begge leire – vi har ofte vært innom om den ganske velfungerende norske alkoholpolitikken ofte blir som en krykke som taes fra folk når de krysser grensa, og det ikke lenger er noen som forteller dem når de kan eller bør drikke eller ikke.

  Alkohol og barn lar seg ikke lett blande, da de kjapt legger merke til om mor eller far virker mer forvirra og utålmodige enn vanlig, dog mener jeg at det ikke trenger å være noe i veien for å foretrekke pils eller vin fremfor cola og andre gufne leskedrikker. Jeg har ennå til gode å se en flaske cola etc. på familieselskaper i Tyskland, men jeg har óg ennå til gode å se tydelig berusede mennesker på samme tilstelninger.

  Avhold er et helt stuereint valg som dog ikke passer for alle (jeg vedder på at den alkoholfrie rødvinen på en hvilken som helst restaurant er dekket av tre centimeter tett støv – selv avholdsmennesker skyr den som om den var brygget på meitemark), og å gjemme unna inntak av alkoholholdige drikkevarer for barn og ta det lenger i den retningen tror jeg dog heller ikke er særlig sunt – hvordan skal de kunne arve gode holdninger når de implisitt fortelles at «ok, så lenge ingen ser det»?

 8. Barn og alkohol i samme setting er noe av det verste jeg vet! Jeg vet, som barn, hvor ukomfertabelt det er å se foreldrene sine drikke, og jeg synes det er helt unødvendig. Om man bare skal drikke et par glass av hva enn det måtte være, bare for å kose seg, er det greit å gjøre etter barna har lagt seg. Men om man skal drikke seg full, er det etter min mening uakseptabelt å gjøre dette i samme omkrets(?) som barna. Det er grusomt å ligge inne på et rom og høre på sine fulle foreldre..

 9. @Belinda: Om ikke jeg deler din mening i å skyte folk (haha) så er jeg også sikker på at foreldre burde vise barn sunne holdninger til alkohol ved å ta seg et glass vin til middagen, en øl til far når han har jobbet hele dagen i hagen, osv.

  Feks vin til maten skal fungere som dressing til salaten, og har ingenting med rusen å gjøre…dvs det er sånn nordmenn burde tenke.

  Men til tross for hva mange nordmenn selv hevder, er vi elendige på å nyte alkohol, og suger til oss i helger og på ferie som svamper. Det er ikke bra, verken for tilskuere, en selv, eller barna.

 10. Enig med Belinda: Det er to nivåer her. Barn har bare godt av å se ansvarlig bruk av alkohol. Hvordan skal de ellers få “lært” hva som er riktig og galt? Om de aldri ser sine egne foreldre eller andre voksne drikke, og så kommer i ungdomstida og ser dritings folk – det blir helt feil.

  Så skal foreldre selvsagt ikke drikke seg dritings foran ungene.

  Jeg skjønner heller ikke dette med at man skal drikke så mye når man reiser med fly? Her synes jeg flyselskapene har mye de kan gjøre. På en flight fra USA nylig ble den ene (finske – hehe) passasjeren nektet drink nummer seks. “I thiiiiiink you had your share of the fun here tonight, mister”, sa den myndige flyvertinnen…

 11. Helt enig med deg Thomas, alkohol og barn hører ikke sammen.

  Så det samme som deg da vi var på Kreta tidligere i vår; Folk skal på død og liv begynne å drikke med en gang flyet har lettet, og antagelig fortsetter inntaket i samme tempo helt til de lander tilbake i Norge. Dette er både foreldre og enslige – og særlig gjaldt dette de godt over 40 (på vår flyvning i alle fall). Vedkommende som satt bak min samboer ble fratatt sin Whiskeyflaske, da han gjentatte ganger satt og sparket opp etter stolryggen hennes …

  Selv er jeg bevisst på mitt alkoholinntak, og setter ikke himmel og jord i bevegelse for å få tømt i meg øl ved første og beste anledning. Dette til tross for at jeg ikke har verken barn eller alkoholproblemer …

  Forstår ikke nordmenns voldsomme apetitt på alkohol generelt, men det er kanskje meg det er noe galt med 🙂

  Helt enig med deg Thomas, alkohol og barn hører ikke sammen.

  Så det samme som deg da vi var på Kreta tidligere i vår; Folk skal på død og liv begynne å drikke med en gang flyet har lettet, og antagelig fortsetter inntaket i samme tempo helt til de lander tilbake i Norge. Dette er både foreldre og enslige – og særlig gjaldt dette de godt over 40 (på vår flyvning i alle fall). Vedkommende som satt bak min samboer ble fratatt sin Whiskeyflaske, da han gjentatte ganger satt og sparket opp etter stolryggen hennes …

  Selv er jeg bevisst på mitt alkoholinntak, og setter ikke himmel og jord i bevegelse for å få tømt i meg øl ved første og beste anledning. Dette til tross for at jeg ikke har verken barn eller alkoholproblemer …

  Forstår ikke nordmenns voldsomme apetitt på alkohol generelt, men det er kanskje meg det er noe galt med 🙂

 12. Folk er helt vanvittige når det kommer til ferie og inntak av alkohol!! Det er helt forferdelig og ingen tvil om at barna lider under dette. Jeg er så lei av den “norske” mentaliteten rundt alkohol der alt som handler om avslapning _må_ kobles med drikking. Og reiser man utenlands blir det straks ti ganger verre, som om det at vinen koster noen kroner mindre gjør at man får mer ut av ferien om man er full hele tida.
  Har man det egentlig bra når man ikke klarer å kose seg uten å drikke så mye?

  Folk er helt vanvittige når det kommer til ferie og inntak av alkohol!! Det er helt forferdelig og ingen tvil om at barna lider under dette. Jeg er så lei av den “norske” mentaliteten rundt alkohol der alt som handler om avslapning _må_ kobles med drikking. Og reiser man utenlands blir det straks ti ganger verre, som om det at vinen koster noen kroner mindre gjør at man får mer ut av ferien om man er full hele tida.
  Har man det egentlig bra når man ikke klarer å kose seg uten å drikke så mye?

 13. Fullstendig enig med Thomas. Godt innlegg.

  Det er ikke noen myte at hvis man ser en person som er DRITINGS i syden, så er personen enten Norsk eller Britisk. Jeg har aldri sett franskmenn ravende rundt i gatene. Eller spanjoler. Eller tyskere.

 14. Jeg har vokst opp med foreldre som gjerne tok en øl eller to eller en flaske vin til middagen, og kanskje et glass cognac eller likør når de følte for det. Vi har alltid hatt et rikholdig barskap, og det har alltid vært i bruk. Men aldri mye på en gang.

  I løpet av livet mitt har jeg sett foreldrene mine synlig fulle én gang. Ellers når de har drukket har de alltid tatt seg litt, og så stoppet. De har alltid fortalt meg og søsknene mine at alkohol skal nytes, ikke overdrives.

  Dette betyr ikke at jeg aldri drikker meg full. Tvert om er jeg ganske glad i å drikke. Det det derimot har ført til er at jeg er svært bevisst på hva jeg gjør. Jeg har et åpent og avslappet forhold til alkohol. Jeg kan godt ta en pils i sola på en hverdag, uten at det leder til en fyllekule senere på dagen. Men selv når jeg drikker meg ganske full er jeg i kontroll, jeg vet hva som får meg til å oppføre meg på spesielle måter, hvilke typer drikke jeg bør holde meg unna. Og ikke minst hva som passer seg i forhold til omgivelsene.

  Dette er noe som er fullstendig fraværende fra norsk drikkekultur. Den ser ut til å dreie seg rundt et stadig økende fokus på å bli fullest mulig, fortest mulig. Dette kan sikkert bortforklares med psykologi og janteloven og ymse nevroser som dominerer norsk kultur, men faktum er det at svært få i Norge har et nyansert forhold til alkohol – de fleste tenker “alt eller ingenting.”

  Det virker som om nordmenn drikker for å slippe å være norske. Nordmenn er tradisjonelt sett relativt innadvendte, sjenerte og lavmælte. Vi tråkker ikke folk unødig på tærne, og vi er ganske snille. Alt dette er borte som dugg for solen når folk kommer i nærheten av alkohol – og da spesielt i utlandet. Høylytte, brautende, uvennlige, voldelige og ekstremt egoistiske – det er hva nordmenn er når de drikker. Det virker som om folk mener alkoholen gjør det greit.

  Betyr dette at folk egentlig vil være sånn? Gjør de det fordi de føler norsk kultur og væremåte setter for stramme rammer og stengsler rundt dem? I så fall er dette enda mer skremmende. Dersom dette er de verdiene de egentlig står for, men de skjules for å passe inn i norsk kultur, betyr det da at folk til enhver tid går rundt med masker for å ikke stikke seg ut? Er norsk kultur da bare et skuespill, for å dekke over noe ubehagelig? Det kan virke sånn.

  Og det håper jeg virkelig ikke stemmer.

 15. � nyte en flaske vin, eller en øl til middag, selv om det er barn til stede, mener jeg er helt greit. Men noe lenger enn det bør det ikke gå. Og det verste er at det sikkert sånn barna kommer til å huske feriene når de blir voksne; en tid der mamma og pappa ble drita, mens barna fikk litt penger for å spille biljard og kjøpe is.

 16. Ståede applaus. Jeg er helt enig.
  Alkohol har blitt en så akseptert ting at vi ikke lenger tenker over konsekvensene det har for de rundt oss.
  Dette er en trend som må snu.

 17. Nordmenn på ferie er grusomme når det kommer til alkohol, selv foreldre med barn. Jeg synes det er helt greit å ta et glass eller to med barn til stede, fordi det er helt normalt å kunne ta seg et lass til maten en gang i blant, uten at det skal lede til noe mer. Jeg har desverre, akkurat som du observert at flere og flere synes det er “greit” eller at de blir vanligere og vanligere å drikke seg fulle i barn/ungdoms nærvær. Jeg har heldigvis aldri opplevd det selv, men synes det er helt forkastelig at foreldre drikker seg fulle med sine barn tilstede. Det er det en skaffer barnevakt for. Tenkte jeg også skule føye til at selv om en ikke har barn selv og befinner seg i selskap hvor andre har med seg barn skal man heller ikke drikke seg full. Man har kanskje ikke noe foreldreansvar, men alle voksne mennesker har et ansvar når det gjelder å sende de riktige signalene i forhold til alkohol til den oppvoksende generasjon. OG jeg synes også det er unødvendig å servere alkohol på flyturer fordi man da er “innestengt” med en tilfeldig utvalgt gruppe mennesker og det blir rimelig ubehagelig når andre passasjerer drikker for mye.

  Synes jeg. Phew dette ble langt.

 18. Velformulert og poengtert. Som barn av alkoholikere vet jeg kanskje bedre enn mange hvor skadelig alkohol faktisk kan være, og så helst at foreldre holdt alkoholkonsumen sin til et minimum sammen barna, og heller sørget for at utskeielsene foregikk uten barna til stede. Føler virkelig med den lille jenta du skriver om her, for barn forstår ikke alkohol, og det er klart det er vanskelig når foreldre endrer seg uforståelig og markant. Håper man kan få opp øynene for den problematikken dette faktisk er, i en kultur der alkohol ses på som nødvendig i sørgelig mange sammenhenger.

 19. Helt enig med deg! Jeg syns det er tragisk og blir oppriktig lei meg på barna det gjelder.
  Jeg forstÃ¥r heller ikke hvorfor man MÃ? drikke alkohol nÃ¥r man skal slappe av/kose seg? Hvorfor det!? ForstÃ¥r det ikke.. I min familie MÃ? det drikkes nÃ¥r man skal kose seg/slappe av, hele tiden… Det er ikke noe hyggelig i det hele tatt. Selv om man er over 18 Ã¥r gammel…..

 20. Veldig bra innlegg, Thomas…
  HAr sommerjobb på danskebåten, og sist periode kom det en jente på 4-5 år til resepsjonen, gråtende og helt fortvila…
  Det viste seg at foreldrene hadde gått fra henne på lekerommet, og gått til baren.. Vi fant moren sovende på en bunk på soldekk (dette var sent på kvelden og det regnet) faren lå under et bord innerst i baren, i en dam av sitt eget spy… Hadde mest lyst til å hive begge to over bord..
  Forbanna møkkafolk, skulle ikke hatt lov til å ha barn..

 21. Veldig bra innlegg:) Jeg synes ikke de bør drikke når barna er til stede. Alkohol kan de drikke når de er på fest eller ungene har lagt seg. Om foreldrene får i seg for mye kan det være skadelig for både seg selv og barna.

 22. Kjempe bra tekst.Eg e heilt einig, Thomas!
  Eg tar avstand fra foreldre som gjør sånt, og eg har sjølv sett sånne episoder.. og eg syns så synd på dei barna. Trist at det e så mange barn som opplever fulle foreldre 🙁 Håper det du skreiv kanskje åpner opp augene til noken som tilfeldigvis skulle komme inn her og lese dette.

  Ha eit fint opphold!! eg drar til Alanya på torsdag – det blir digg:)

  Kjempe bra tekst.Eg e heilt einig, Thomas!
  Eg tar avstand fra foreldre som gjør sånt, og eg har sjølv sett sånne episoder.. og eg syns så synd på dei barna. Trist at det e så mange barn som opplever fulle foreldre 🙁 Håper det du skreiv kanskje åpner opp augene til noken som tilfeldigvis skulle komme inn her og lese dette.

  Ha eit fint opphold!! eg drar til Alanya på torsdag – det blir digg:)

 23. Veldig bra, Thomas! Først av alt, god ferie! Nyt sol og sommer (og en Cola?) i varme strøk!

  For oss andre som har et greit syn på alkohol er det rett og slett flaut (til tider) og si vi er fra Norge. Det er så mange i den store verden som forbinder oss fra Norge med flatfyll når vi er på ferie.

  Jeg synes det er helt ok å ta en øl eller et glass vin til maten når du er på ferie, selv om du har med barn. Men du skal stoppe før du er beruset – og alle bør vite sin egen grense for hva de tåler. Vet du ikke din egen grense, bør du være voksen nok til å holde deg til Cola eller vann…

  Uansett, god ferie!


  Rune

  Veldig bra, Thomas! Først av alt, god ferie! Nyt sol og sommer (og en Cola?) i varme strøk!

  For oss andre som har et greit syn på alkohol er det rett og slett flaut (til tider) og si vi er fra Norge. Det er så mange i den store verden som forbinder oss fra Norge med flatfyll når vi er på ferie.

  Jeg synes det er helt ok å ta en øl eller et glass vin til maten når du er på ferie, selv om du har med barn. Men du skal stoppe før du er beruset – og alle bør vite sin egen grense for hva de tåler. Vet du ikke din egen grense, bør du være voksen nok til å holde deg til Cola eller vann…

  Uansett, god ferie!


  Rune

 24. Tusen takk for alle kommentarene, setter veldig pris på å høre dere historier og meninger rundt dette.

  Til @belinda og @øyvind solstad: Her er jeg litt splittet, er litt enig og litt uenig. Det er helt klart bra for barnet å vise at man har et avslappet syn på alkohol (ihvertfall når de begynner å komme i tenårene) og ikke lage store scener eller skremme dem med alkohol.

  Men alikevel er det ikke sunt og bra for et barn (da særlige unge) å se en atferdsforandring på foreldrene, det gjør dem både usikre og sårbare.

  Alkohol er en del av samfunnet, det kan vi ikke gjøre noe med.

  Men er viktig at man tenker seg om to ganger før man tar et glass øl e.l. i nærheten av små barn. Det er uansett hvordan du vrir og vender på det ikke bra for dem.

 25. Barn merker med en gang nÃ¥r folk drikker. Husker nÃ¥r jeg var liten selv og med en gang foreldrene mine tok et glass vin eller naboen hadde tatt en øl pÃ¥ besøk merket jeg med EN GANG at det var forandring i oppførselen og hvor utrygt det var, ingen har eller var slemme eller skummle pÃ¥ noen som helst mÃ¥ter det var bare det at det var ukjent og utrygt i min lille verden. Det at dem forandret seg litt, ”ble i godt humør” var kjempe usikkert. Husker det sÃ¥ forferdelig godt selv om det er en 8 +/- Ã¥r siden.

  Det voksene ikke vet er at barn som har hengt på foreldrene i flere år og har dem som nærmereste kjenner dem veldig godt. og SM�barns foreldre tenker jeg ikke drikker noe særligt, men plutselig er det greit og drikke siden barna har blitt litt større, da blir det en liten forandring, og nytt og usikkert. Det er så vanskeligt og forklare men husker jeg merket det med en gang og hvor rart og usikkert det var, selv om ingen gjorde noe som helst som var skummelt. bare at dem hadde drikket var rart.

  TAKK FOR MEG OG ET NESTEN HELT INNLEGG AV FORVIRRNG MEN HÃ?PER DERE TAR POENGET!

  //kimsko!

 26. Jeg ser mange mener 1-2 øl er greit. Hva med de som ikke har planer om å drikke mer enn 1-2 øl, men allikevel ender opp med for mange? Alkohol svekker jo som kjent både dømmekraft og hemninger.

 27. Generelt synes jeg ikke det gjør noe å drikke alkohol når barn er tilstedet, men man må være ekstra var på sin egen oppførsel. Man bør selvsagt heller ikke drikke så mye at man begynner å miste kontrollen. Hvis noe skulle skje med barna, er det viktig å være med sine fulle fem.

  Dersom en forelder har lyst til å drikke flere øl eller glass med vin, bør den andre forelderen gå over på alkoholfritt. Slik er det dessverre ikke, for alkohol er gjerne en sosial ting, spesielt for oss nordmenn.

  Vi reiser aldri på klassiske charterturer, og det er kanskje årsaken til at jeg sjelden opplevere denne harry-drikkingen. Vi reiser mye, men ikke med Startour til Aya Napa. Jeg tror denne harry-drikkingen er ganske styrt av miljø.

 28. Thomas skrev: “Til @belinda og @øyvind solstad: Her er jeg litt splittet, er litt enig og litt uenig. Det er helt klart bra for barnet å vise at man har et avslappet syn på alkohol (ihvertfall når de begynner å komme i tenårene) og ikke lage store scener eller skremme dem med alkohol.”

  Poenget mitt er ikke at foreldrene skal vise et avslappet syn på alkohol, men en fornuftig bruk av alkohol. Slik at ungene ser at man kan drikke alkohol, uten å rive ned ting og være bajas.

  Tenk å aldri kunne drikke rødvin da. Skrekk.

 29. Må få lov og si jeg er veldig glad det emnet her kom opp en eller annen plass. Jeg kunne ikke vært mer enig. Alkohol har ingenting i nærheten av barn og gjøre, på noe som helst måte. Greit, man kan ta en øl til maten, eller såder, uten at det gjør noe som helst skade ovenfor barnet, men da er det snakk om moderate mengder. Har selv vokst opp med foreldre som har vært mer enn gjennomsnittet glad i alkohol, og spesielt på ferie. Min stefar og mange andre i min familie sliter med alkohol, så er glad det endelig er noen som tar opp tema. Voksne sier at barna ikke ser det.. Jeg er dypt uenig. Barn ser, og skjønner mer enn mange tror.
  Alkohol og barn skulle vært ulovlig.!

 30. Jeg synes selv at folk som drikker burde kjenne hvilke grenser det dreier seg om jo mer de drikker. Foreldre bør kunne drikke nok i samvær med sine barn til at de ikke blir mer enn en litt avslappet versjon av sin vanlige fremtoning.

  De bør med andre ord ikke drikke så mye at barna på noe vis føler seg utrygge på hva som kan skje, enten det dreier seg om små ting (at de får med seg alt ut av flyet) til store ting (altfor mange skrekkelige muligheter).

  Det dreier seg ikke bare om mengder, men hva slags effekt alkohol har på den enkelte. Noen blir rolige, andre muntre, andre igjen snakkesalige, og dessverre noen blir også ubehagelige når de drikker. Det å være far og mor innebærer bl.a. at du må vite hva slags virkning alkohol har på deg og innrette deg deretter.

  Når det gjelder norsk alkoholkultur, har jo denne binge-drikkingen vært utbredt ganske lenge.

  Jeg synes selv at folk som drikker burde kjenne hvilke grenser det dreier seg om jo mer de drikker. Foreldre bør kunne drikke nok i samvær med sine barn til at de ikke blir mer enn en litt avslappet versjon av sin vanlige fremtoning.

  De bør med andre ord ikke drikke så mye at barna på noe vis føler seg utrygge på hva som kan skje, enten det dreier seg om små ting (at de får med seg alt ut av flyet) til store ting (altfor mange skrekkelige muligheter).

  Det dreier seg ikke bare om mengder, men hva slags effekt alkohol har på den enkelte. Noen blir rolige, andre muntre, andre igjen snakkesalige, og dessverre noen blir også ubehagelige når de drikker. Det å være far og mor innebærer bl.a. at du må vite hva slags virkning alkohol har på deg og innrette deg deretter.

  Når det gjelder norsk alkoholkultur, har jo denne binge-drikkingen vært utbredt ganske lenge.

 31. jeg er så glad du tar opp dette temaet og engasjerer deg. for dette er VIKITGE poeng du kommer med. jeg har selv fått noen ferier ødelagt av at alle rundt meg drakk alkohol, og veldig alvorlige ting skjedde under og etter denne episoden. dette skjedde når jeg var 14 og det plager meg enda – jeg fyller 20 om ikke så lenge. så jeg kan tenke meg hvor ekkelt det var for denne femåringen, som ikke skjønner alt – men skjønner veldig mye. det er helt latterlig at ikke foreldre klarer å legge fra seg alkoholen – selv når de er på ferie – med barn.

  det er ikke kult å utvikle angst og posttraumatisk stresslidelse når man er på FERIE pga. alkohol og fylla.

  jeg er så glad du tar opp dette temaet og engasjerer deg. for dette er VIKITGE poeng du kommer med. jeg har selv fått noen ferier ødelagt av at alle rundt meg drakk alkohol, og veldig alvorlige ting skjedde under og etter denne episoden. dette skjedde når jeg var 14 og det plager meg enda – jeg fyller 20 om ikke så lenge. så jeg kan tenke meg hvor ekkelt det var for denne femåringen, som ikke skjønner alt – men skjønner veldig mye. det er helt latterlig at ikke foreldre klarer å legge fra seg alkoholen – selv når de er på ferie – med barn.

  det er ikke kult å utvikle angst og posttraumatisk stresslidelse når man er på FERIE pga. alkohol og fylla.

 32. Jeg og min samboer har hatt noen diskusjoner på dette temaet. Hun rører aldri alkohol når barna er til stede, mens jeg synes det er greit å ta seg et glass vin til maten en gang i blant. Hun er komfortabel med at jeg gjør det, selv om hun velger å avstå selv.

  Når barn er til stede er det alfa og omega å kjenne sine begrensninger. I det øyeblikket barna kan merke at du er i ferd med å skli ut har du gått for langt – og barn er skremmende flinke til å merke sånt. Jeg har en datter som gjennomskuer humøret mitt uansett hvor godt jeg tror jeg maskerer det. Det er ingen grunn til at eventuell alkoholpåvirkning skal gå under “radaren” der i gården.

  Ett glass eller to er etter mitt syn helt greit, men å se foreldre dritings i nærheten av barna sine provoserer meg.

  Jeg og min samboer har hatt noen diskusjoner på dette temaet. Hun rører aldri alkohol når barna er til stede, mens jeg synes det er greit å ta seg et glass vin til maten en gang i blant. Hun er komfortabel med at jeg gjør det, selv om hun velger å avstå selv.

  Når barn er til stede er det alfa og omega å kjenne sine begrensninger. I det øyeblikket barna kan merke at du er i ferd med å skli ut har du gått for langt – og barn er skremmende flinke til å merke sånt. Jeg har en datter som gjennomskuer humøret mitt uansett hvor godt jeg tror jeg maskerer det. Det er ingen grunn til at eventuell alkoholpåvirkning skal gå under “radaren” der i gården.

  Ett glass eller to er etter mitt syn helt greit, men å se foreldre dritings i nærheten av barna sine provoserer meg.

 33. Nordmenn har ikke alkoholkultur, bare alkohol-ukultur!
  Jeg flyr ikke ofte på “norske” flygninger, men den ene gangen jeg måtte be om å få skifte sete på grunn av full medpassaser var det en nordmann som bare ikke kunne avstå fra å fylle seg opp med både den billige spriten KLM serverte på vei over Atlanteren og innholdet i en velfylt pose fra taxfree på MSP. Han hadde heldigvis ikke med barn, men jeg er sikker på at det ikke ville gjort noen forskjell.

  Jeg ser forresten det samme her i USA, selv om amerikanerne ikke har mye ferie at det gjør noe. 4 juli, i bakhagen en sommerdag, ute på restaurant, og foreldrene drikker “bare en øl til maten” og ungene legger merke til at oppførselen deres forandrer seg og blir redde. Unger er utrolige sånn; de legger merke til den minste forandring. Iblant tenker jeg at de ser redde ut fordi de vet de fulle foreldrene skal kjøre hjem, men jeg tviler på at unger vet hvor farlig fyllekjøring kan være.

 34. Jeg har full forståelse for de som handler billig tobakk og brennevin i utlandet, ettersom man sparer en del kroner på det (og om man drikker selv, så er en flaske alltid en god gave).
  Jeg syntes også det er viktig at foreldre lærer sine barn at det går ann å nyte alkohol uten å måtte pumpes på legevakta ved kveldens ende.
  Foreldres oppgave er å forbrede sine barn til voksenlivet som venter. Alkohol vil mest sansynlig være noe barna på et eller annet tidspunkt må ta stilling til. Da er det bra at de vet hva det er snakk om.

  Foreldre som på ferieturer/i helgene drikker seg hinsides og mister alt av ansvar, fortjener å bli tatt med bak et skur med et balltre…

 35. Kan informere folket om at jeg i dag slo et slag for edruskapssaken. Saken var at et vennepar av kjerringa var pÃ¥ besøk i helga. De glemte igjen to 6’ere med øl.

  DE TÃ?MTE JEG RETT I VASKEN.

  Rett og slett fordi jeg ikke vil ha alkohol i huset.

 36. Flott innlegg! Jeg har alltid vokst opp med familie som drikker rundt meg. Og nei, det er ikke noe kjekt. Folk burde tenke seg mer om før de pøser ned tuborg etter tuborg.

 37. For å være litt kontrær: Barn klarer seg godt blant påvirkede voksne så lenge det er en edru person tilstede de kan stole på og som har hovedoppgaven med å passe på dem. Da jeg vokste opp var det sånn folka mine gjorde det på hytta, når det var fest. Men da var det et trygt område, mange barn som kjente hverandre, mange voksne barna kjente og som sagt, en “designated babysitter”.

  Sydenfylla med barn er jo antitesa til det. Blir du full foran unga dine i utlandet, bør det være en barneverns-sak spør du meg.

 38. Jeg blir nesten like skremt av folk som sier man skal oppføre seg på en annen måte enn normalt når det er barn rundt seg!

  � ta seg en øl, et glass vin eller sågar en drink når barna er tilstede er det absolutt ikke noe galt med! Jeg ville heller si det var motsatt! Om man skjuler for barna at man tar seg en øl e.l. er det nesten mer skadelig.

  Alle får ikke en atferdsendring når de tar seg en øl eller et glass vin. Så å bruke dette som utgangspunkt for argumentasjonen blir feil.

  Barn ser atferdsendringer p̴ folk rundt seg hele tiden, og dette vokser de p̴ Рenten man vil det eller ei.

  Jeg støtter selvfølgelig at man ikke bør bli så full at man ikke kan ta vare på seg selv eller barna, men å være totalt avholdende med barn tilstede er bare tull!

  Hadde man hatt et mer normalisert forhold til alkohol blant den norske befolkningen og fra statens side ville ikke dette vært et problem.

  Etter å ha bodd noen år i vårt naboland (Danmark) hvor det er helt normalt å ta seg en øl både her og der og nå og da, kan jeg ikke si at det ser ut til å tatt skade på barna.

  Alkoholisme og stupfyll er selvfølgelig to andre saker!

  1. Enig. Du får sagt det med renere og bedre ordlag enn meg. Akkurat slik er det som er normalt faktisk. Det mest normale mennesket er ikke trangsynt.

 39. Jeg blir nesten like skremt av folk som sier man skal oppføre seg på en annen måte enn normalt når det er barn rundt seg!

  � ta seg en øl, et glass vin eller sågar en drink når barna er tilstede er det absolutt ikke noe galt med! Jeg ville heller si det var motsatt! Om man skjuler for barna at man tar seg en øl e.l. er det nesten mer skadelig.

  Alle får ikke en atferdsendring når de tar seg en øl eller et glass vin. Så å bruke dette som utgangspunkt for argumentasjonen blir feil.

  Barn ser atferdsendringer p̴ folk rundt seg hele tiden, og dette vokser de p̴ Рenten man vil det eller ei.

  Jeg støtter selvfølgelig at man ikke bør bli så full at man ikke kan ta vare på seg selv eller barna, men å være totalt avholdende med barn tilstede er bare tull!

  Hadde man hatt et mer normalisert forhold til alkohol blant den norske befolkningen og fra statens side ville ikke dette vært et problem.

  Etter å ha bodd noen år i vårt naboland (Danmark) hvor det er helt normalt å ta seg en øl både her og der og nå og da, kan jeg ikke si at det ser ut til å tatt skade på barna.

  Alkoholisme og stupfyll er selvfølgelig to andre saker!

  1. Enig. Du får sagt det med renere og bedre ordlag enn meg. Akkurat slik er det som er normalt faktisk. Det mest normale mennesket er ikke trangsynt.

 40. Jeg deler synet til Bjørn, �yvind og Belinda her. Det er bedre å ha et åpent og moderat forhold til alkohol en et skjult (og muligens mindre moderat) forhold til det, særlig når barn er med i bildet.

 41. Jeg deler synet til Bjørn, �yvind og Belinda her. Det er bedre å ha et åpent og moderat forhold til alkohol en et skjult (og muligens mindre moderat) forhold til det, særlig når barn er med i bildet.

 42. Videre vil jeg påstå at folk som har et åpent og nøkternt forhold til alkohol vil mindre sannsynlig bli fulle foran barna når man er på ferie.

 43. Videre vil jeg påstå at folk som har et åpent og nøkternt forhold til alkohol vil mindre sannsynlig bli fulle foran barna når man er på ferie.

 44. Nå er jeg kanskje ikke det mest voksne og erfarne individ til å uttale meg om denne saken, men jeg har nå en mening om den allikevel. Du har så inderlig rett i det du skriver, Thomas. Ingen barn fortjener å være vitner til foreldre som drikker, er fulle, og mister både sans, samling og sin siste rest av vett og forstand. Men jeg mener derimot det er viktig å vise barn at det er mulig å ha et sunt og avslappet forhold til alkohol. Selv har jeg vokst opp i et hjem hvor far har tatt seg en pils til pizzaen på lørdagskvelden, og de voksne tok et glass vin eller to da det var middagsselskap. Jeg kan ikke forstå at jeg har tatt noen skade av det. Jeg har aldri sett mine foreldre eller nære slektninger være fulle i nærheten av meg, noe jeg priser meg lykkelig over.

  Det er nok dessverre alt for mange barn og unge som vokser opp i et hjem med litt for fri flyt av alkohol. Spesielt i forbindelse med ferieturer. Det er rett og slett skammelig at voksne mennesker med ansvar for ett eller flere barn, oppfører seg på en slik måte.

 45. Nå er jeg kanskje ikke det mest voksne og erfarne individ til å uttale meg om denne saken, men jeg har nå en mening om den allikevel. Du har så inderlig rett i det du skriver, Thomas. Ingen barn fortjener å være vitner til foreldre som drikker, er fulle, og mister både sans, samling og sin siste rest av vett og forstand. Men jeg mener derimot det er viktig å vise barn at det er mulig å ha et sunt og avslappet forhold til alkohol. Selv har jeg vokst opp i et hjem hvor far har tatt seg en pils til pizzaen på lørdagskvelden, og de voksne tok et glass vin eller to da det var middagsselskap. Jeg kan ikke forstå at jeg har tatt noen skade av det. Jeg har aldri sett mine foreldre eller nære slektninger være fulle i nærheten av meg, noe jeg priser meg lykkelig over.

  Det er nok dessverre alt for mange barn og unge som vokser opp i et hjem med litt for fri flyt av alkohol. Spesielt i forbindelse med ferieturer. Det er rett og slett skammelig at voksne mennesker med ansvar for ett eller flere barn, oppfører seg på en slik måte.

 46. Flott innlegg! Jeg har alltid vokst opp med familie som drikker rundt meg. Og nei, det er ikke noe kjekt. Folk burde tenke seg mer om før de pøser ned tuborg etter tuborg.

 47. Flott innlegg! Jeg har alltid vokst opp med familie som drikker rundt meg. Og nei, det er ikke noe kjekt. Folk burde tenke seg mer om før de pøser ned tuborg etter tuborg.

 48. nei det er overhode ikke greit å drikke sammen med barna sine! Jeg må tvinge meg sjøl til å nyte et glass vin på julaften sammen med 18- og 20-åringen min, selv om jeg veit at DET går helt greit. Men barn og alkohol hører bare ikke sammen det, enkelt og greit, ferie eller hverdag.

 49. nei det er overhode ikke greit å drikke sammen med barna sine! Jeg må tvinge meg sjøl til å nyte et glass vin på julaften sammen med 18- og 20-åringen min, selv om jeg veit at DET går helt greit. Men barn og alkohol hører bare ikke sammen det, enkelt og greit, ferie eller hverdag.

 50. Hei Thomas.

  Jammen bra skrevet. Vi normenn har ingen god kultur for å nyte alkohol om en kan kalle det kultur. Det er om å gjør å tømme i seg, spesielt når det er billigere alkohol. Jeg har ikke noen form for dårlige opplevelser med alkohol, men er helt enig med deg at når barn er tilstede må de voksne ta hensyn. Jeg tenker med gru på alle de små som opplever foreldrenes “perfekte” ferie med billig alkohol. Hva om det skjer noe med barnet når de er på ferie? Hvem er kapabel til å kjøre/få barnet til lege eller liknende. Nei alkohol og barn hører ikke sammen uansett om det er ferie eller hverdag!

 51. Hei Thomas.

  Jammen bra skrevet. Vi normenn har ingen god kultur for å nyte alkohol om en kan kalle det kultur. Det er om å gjør å tømme i seg, spesielt når det er billigere alkohol. Jeg har ikke noen form for dårlige opplevelser med alkohol, men er helt enig med deg at når barn er tilstede må de voksne ta hensyn. Jeg tenker med gru på alle de små som opplever foreldrenes “perfekte” ferie med billig alkohol. Hva om det skjer noe med barnet når de er på ferie? Hvem er kapabel til å kjøre/få barnet til lege eller liknende. Nei alkohol og barn hører ikke sammen uansett om det er ferie eller hverdag!

 52. Altså jeg har vokst opp med det. Det er helt greit å ta seg noen få øl eller vinglass fordi om det er barn til stede. Det som er viktig er at en ikke blir drita full eller skifter personlighet til galskap for ingenting. Altså om noen tar seg en øl fordi om ungene er til stede skal i alle fall ingen andre folk legge seg noe borti. Dere har ingen verdens ting med det å gjøre. Dere som er så hederlige mye bedre enn alle andre kan være hysteriske dramaqueens i deres egne hjem. Men begynn for all del å ikke lage faenskap for andre folk bare fordi har et annet syn enn f.eks naboen.

  1. Hei Bjørn Ove, det er ingen som lager faenskap her. Du skal få lov til å føle og mene akkurat det du vil selv. Jeg er uenig med deg, og det er lov.

   1. Ja jeg mente ikke spesielt her. Dette var en beskjed til hele Norges befolkning. Pass deres egne saker.. Så klart er noen virkelig helt på bærtur med barna til stede så er det lov å bry seg. Jeg mener bry seg.

 53. Altså jeg har vokst opp med det. Det er helt greit å ta seg noen få øl eller vinglass fordi om det er barn til stede. Det som er viktig er at en ikke blir drita full eller skifter personlighet til galskap for ingenting. Altså om noen tar seg en øl fordi om ungene er til stede skal i alle fall ingen andre folk legge seg noe borti. Dere har ingen verdens ting med det å gjøre. Dere som er så hederlige mye bedre enn alle andre kan være hysteriske dramaqueens i deres egne hjem. Men begynn for all del å ikke lage faenskap for andre folk bare fordi har et annet syn enn f.eks naboen.

  1. Hei Bjørn Ove, det er ingen som lager faenskap her. Du skal få lov til å føle og mene akkurat det du vil selv. Jeg er uenig med deg, og det er lov.

   1. Ja jeg mente ikke spesielt her. Dette var en beskjed til hele Norges befolkning. Pass deres egne saker.. Så klart er noen virkelig helt på bærtur med barna til stede så er det lov å bry seg. Jeg mener bry seg.

 54. Det er forskjell på å pøse ned Tuborg og å ta seg et par Tuborg. Se forskjellen!!!

 55. Det er forskjell på å pøse ned Tuborg og å ta seg et par Tuborg. Se forskjellen!!!

 56. Det er folk med problemer. For til vanlig svekker ikke alkohol dømmekraften så mye nei.

 57. Det er folk med problemer. For til vanlig svekker ikke alkohol dømmekraften så mye nei.

Comments are closed.

Thomas Moen

Marketer. Business Coach. Influencer. Speaker.

More about me...

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.