Skjermbilde av første utgave av VG+

I dag lanserte VG første versjon av iPad applikasjonen deres, som Urke så elegant kaller en «brettavis». Jeg har testet applikasjonen litt over en time i dag (både morgen og kveldsutgaven) og jeg tror VG virkelig er inne på riktig spor her – både for sin egen del, men også for andre aviser som vil gjøre innhold tilgjengelig på håndholdte enheter.

VG+ heter applikasjonen og 2. utgaver blir publisert hver dag, en 06:00 og en 18:00. Det er en redaksjon på 7 mennesker som sitter og velger ut innhold fra VG og tilpasser de til lesebrettet. Tanken er at man skal lese VG+ til frokost og i sofaen når man har kommet hjem fra jobb – og det er her jeg mener VG gjør noe veldig riktig.

VG+ ser jeg på som en mulig erstatter for papiravisen (ihvertfall for de som ikke leser papiraviser ofte), ikke en erstatning for nettavisen. Personlig så leser jeg kun 1 avis i uken (Dagens Næringsliv lørdag), som jeg tar meg svært god tid til å lese og virkelig koser meg med. Jeg leser så og si alle artikler og sørger for å ikke bli forstyrret av telefon, notifications etc – jeg er inne i lesemodus.

Jeg er ikke i samme modus når jeg leser nettaviser. Mine besøk tar gjerne ikke mer enn 30 sekunder til under 1 minutt og jeg leser nesten aldri ferdig artiklene som blir publisert. For meg er nettaviser en quick getaway når jeg trenger et par sekunder fri fra jobb – til å sjekke om noe viktig har skjedd, ironisk nok får jeg oftere vite ting via Twitter før jeg leser om det i nettavisen.

Nettaviser er ikke stedet jeg tar meg god tid og leser dybdeartikler om ting, noe jeg gjør med papiraviser – bare at jeg sjeldent leser en papiravis. Mye på grunn av at papiraviser ikke alltid er tilgjengelig for meg, men også på grunn av format og innhold. Det jeg savner mest i forhold til funksjonalitet er muligheten for dialog (kommentarer etc) og at det ikke er verktøy for å dele videre via Twitter, Facebook etc.

For meg er VG+ en verdig arvtaker til papiravisen, da snakker jeg om hovedkonseptet til VG+ – ikke grensesnitt og innhold. Det er altfor tidlig å si noe om innholdet enda, og grensesnittet er som forventet.

Jeg kommer til å benytte meg av applikasjonen på akkurat den måten jeg tror VG ønsker, som en erstatter av papiravisen som jeg leser 2 ganger daglig istedet for 1 gang. Jeg håper flere aviser tar etter og eksperimenterer videre med denne løsningen, og håper DN snart følger etter (PDF appen er litt småklein).

Til slutt et viktig spørsmål, og kanskje det viktigste spørsmålet for VG. Er vi villig til å betale for dette? Arnstein oppsummerer dette bra i sin bloggpost rundt dette:

«VG+ er en fin presentasjon av de nyhetene vi får gratis på VG Nett, og da er vi veldig usikre på hva det er som skal skape betalingsvilje hos oss.» – Arnstein Larsen

Personlig er jeg villig til å betale for det, men ikke mye – 40-60,- i mnd feks hadde vært en helt kurant pris. Det er ikke en pris jeg tror mange andre er villig til å betale, ihvertfall ikke med dagens innhold.

Jeg tror VG må lage eksklusivt innhold til VG+ som går i dybden av sakene og virkelig synliggjør god journalistikk – DA er folk villig til å betale for det. Ellers blir det bare en litt forbedret versjon av VG NETT, som jeg kan få tilgang til gratis.

Hva synes du om VG+ og er du villig til å betale?

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.