Det har vært et lærerikt og produktivt år. Jeg har vokst mye som menneske, og jeg har lært veldig mye som fagperson. Etter hvert som bransjen vår vokser til og blir mer moden, blir noe stadig tydligere for meg. Vi splittes i to grupper, eller… i det minste i to forskjellige kategorier.

Jeg har selv vært mest i den første og mest vanlige kategorien, men jeg har det siste året beveget meg inn i den andre kategorien. For én ting er tydeligere enn noen gang:

Det er forskjell på oppmerksomhet og omsetning.

Én ting er å skape oppmerksomhet. Få folk til å bli begeistret, til å smile og le. Til å dele, til å like og til å kommentere. Slik mange rådgivere har vært flinke til å lære bort til merkevarer. Kanskje for flinke.

Det er en helt annen ting å få folk til å faktisk gi deg noe. Gi deg pengene sine, fordi de føler du kan gi dem noe de trenger. De kampanjene jeg har skapt i år som har skapt mest penger for kundene våre har ikke handlet om oppmerksomhet i det hele tatt. Det har handlet om én ting. Selge ting. Ingen “Lik hvis du liker”. Ingen “Del med vennene hvis du har lyst til å vinne.” Bare “Hei, vi har en ting du har lyst på. Hvis du gir oss penger kan du få det.”

Selvsagt må man bygge opp en troverdighet, men ikke ved å gi bort iPads eller gavekort. Troverdighet bygges når andre prater godt om deg, mennesker du føler du kan stole på.

Det finnes en formel, uendret på 100 år eller mer. Den formelen har vi en tendens til å glemme midt oppi alt sammen. Fordelen nå er at alt du gjør er hundre prosent målbart. Du vet hvem som ser, hva de ser etter og hvor de eventuelt detter av. Ved å bruke denne metoden, kan man hele tiden gjøre endringer slik at færre detter av. Da finner du ut av hvor mye penger helt ned til ører og kroner man har betalt for hvert kundekjøp.

Og her har du denne magiske formelen: For å skape omsetning handler det om å ha riktig budskap, til de riktige menneskene til rett tid. Kanalene vil alltid variere, men det er uten tvil de kanalene som er lagt til rette for å måle effekt som fungerer best.

Jeg har også lært at det å få oppmerksomhet kan for så vidt være en bra ting det, så lenge det fører til at man bygger en relasjon. Da blir det lettere å skape salg.

Ikke glem hva som teller for kundene våre. Man kan ikke putte likes på brødskiven – i 2015 har du ingen unnskyldning for å ikke måle effekten av alt du gjør.

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.