Lite gir meg mer enn å tenke på mammas pakkekalendener. Jeg husker følelsen av å stå opp tidlig om morgenen og pile ned trappen for å åpne dagens pakke i julekalenderen. Tanken på pakkekalendrene til mamma pirrer fremdeles frem varme minner. Kan en digital julekalender gjøre det samme?

Mammas julekalender var for meg selve symbolet på at julaften nærmet seg, og at tiden fremover var fyllt av kos og glede. Bare av å nå sitte og skrive om det tar meg tilbake til følesen kjøkkenet hvor jeg åpnet pakken mens min nydelige mor laget kakao og serverte meg brunostskiver delt i to.

Julekalender skal være noe personlig og hyggelig, som er laget for å samle folk, spre kjærlighet og glede.

10-12 år senere er situasjonen litt anderledes. Det har nå blitt en vane at merkevarer skal ha hver sin julekalender hvor de gjør sitt beste for å samle mest mulig informasjon om deg (som de skal spamme deg med senere), vise frem flest mulig tilbud og stort sett fylle nyhetsstrømmen om at alle må delta.

De digitale kalenderene har blitt en landeplage som for mange blir mer forstyrrende og plagende enn å skape glede og engasjement. Hva er egentlig verdien av å kjøre en julekalender til dine tilhengere hvor du maser og kjemper mot oppmerksomhet fra stort sett alle andre? Jeg har vanskeligheter med å så noen som helst verdi.

Det virker som de fleste har julekalender fordi de kan, og fordi alle andre gjør det. Ting de ofte ikke spør seg er om dette knytter dem tettere til sine tilhengere, eller om de vanner ut sine ekte tilhengere med mennesker som bare er ute etter å vinne en tekoker, eller et gavekort på McDonalds.

Det at man kan gjøre det, og at man skaper et visst engasjement betyr ikke nødvendigvis at det er bra for merkevaren din og knytter sterkere bånd til dine tilhengere.

En krillselger i Karl Johan klarer å stoppe mange, og kanskje holde en overfladisk samtale i et par minutter – men det skal ganske mye mer til før man faktisk kjøper noe.

Ha fokus på langvarige og verdifulle relasjoner til dine tilhengere.

Foto: http://www.flickr.com/photos/magro-family/4142468100/

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.