Foto: Attribution Some rights reserved by fallsavenuevintagefashion

Markedsførere har siden de første reklamene så livets lys vært vant med å sitte i førersetet. Det er de som har skapt trendene, formet budskapene og bygget merkevarer. De har vært stemmene som definerer hva slags relasjon vi har til merkevarer, og hva slags produkter og tjenester vi kjøper.

Som Bob Dylan sang for første gang i 1964 – «The times, they are changing». For første gang i historien er rollene snudd, det er nå forbrukere som setter agenda. Avgjør om en tjeneste eller et produkter går til himmels eller kræsjer, markedsføring og reklame kan ikke lenger redde dårlige produkter fra å miste ansikt.

Det er forbrukerene som sitter med makten, det er markedsførerene sin tur til å prøve å følge med på hva forbrukere vil ha.

Selvfølgelig er dette satt veldig på spissen, selvfølgelig er kommunikasjons, innpakning og markedsføring viktig – men det er nå like viktig å lytte til hva forbrukere ønsker, tenker og føler.

Et godt eksempel er My Starbucks Idea, hvor Starbucks lar kundene sine drive produktutvikling. Hvem som helst kan legge inn forslag til forbedringer eller nye produkter – og stemme dem frem. Starbucks tar med jevne mellomrom de mest populære innspillene og realiserer dem.

Det er nå folket som har den sterkeste stemmen, og merker og markedsførere som må prøve å danse med dem – ikke omvendt.

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.