Som jeg nevnte tidligere er jeg så heldig at jeg får gitt ut en bok via forlaget Cappelen Damm, etter planen skal boken være ferdig mot slutten av året.

Det å skrive bok er veldig anderledes enn å blogge, ihvertfall i mine øyne. Det å tenke helhetlig over flere hundre sider og jobbe over lengre tid uten å få feedback på samme måte som jeg får via bloggen er både spennende og utfordrende.

Akkurat nå er jeg i en prosess hvor jeg prøver å strukturere ut innholdet i boken i stikkord form, kapittel for kapittel. Det vil si at jeg har delt boken inn i kapitlene jeg mener bør være med og skrevet kort ned hva slags inntrykk og følelser leserene skal sitte igjen med etter de har lest det.

Deretter lager jeg en liste under hvert kapittel hvor jeg lister ut titler/stikkord på ting jeg mener bør være med i kapittelet for å oppnå målet mitt med kapittelet.

http://www.flickr.com/photos/hashir/936394705/sizes/z/in/photostream/

Jeg har aldri skrevet en bok før, så jeg må lage mine egne rutiner og gjøre min egne tanker om hvordan er bok blir født. Så usikker på om dette er den beste måten å komme i gang på, men foreløpig har den fungert veldig bra.

Jeg liker, og ønsker hele veien, at jeg deler prosessen med å skrive bok sammen med dere som leser bloggen min. Her kan jeg få tilbakemeldinger, tips og konstruktiv kritikk i forhold til hvordan jeg jobber, hva jeg skriver og hvordan jeg på best mulig måte får med innholdet jeg og dere mener er viktig i forhold til en slik bok.

Kommer også til å bruke nyhetsbrevet mitt aktivt for å få tilbakemeldinger, så hvis du allerede ikke er på det – meld deg gjerne inn.

Så her fikk dere en liten status i forhold til bokskrivingen, jeg lurer på hva du synes om måten jeg strukturerer arbeidet mitt – er det riktig måte å tenke på? Er det noen smartere måte jeg kan jobbe bedre på? Setter pris på tilbakemeldinger.

Foto: Some rights reserved by hashmil

9 thoughts on “Hvordan skrive bok?

 1. Ja, forfatterdrømmen er det mange av oss som går med i magen. Skal bli spennende å følge med på prosessen din 🙂 For egen del synes jeg det er utfordrende å kartlegge hele historien til en bok i forkant, hos meg er det mer at veien og historien blir til mens jeg går. Hvis jeg skal vite (i hovedtrekk) hva som skjer på forhånd, så føles selve skrivingen mye mer som jobb enn som en oppdagelsesreise. 🙂

  1. Hei Thorbjørn, takk for kommentar. Kan være enig med deg i at historien er mye mer spennende å skrive hvis man skaper den fortløpende, men dette skal være en fagbok og da er det mer fakta og mindre (men fortsatt endel) historier. Derfor vanskelig å jobbe på måten du beskriver.

   Hvis jeg noen gang skal skrive en roman etc, så vil jeg klart prøve å følge ditt råd.

   God helg 🙂

 2. Moro å følge deg, Thomas. Strukturen din virker misunnelsesverdig imponerende.

  Jeg er med på et bokprosjekt som handler om sosiale medier i offentlig sektor. Her er det flere artikkelforfattere og jeg slipper heldigvis unna med ett kapittel.

  Det jeg kjenner på når jeg skriver for papir er at dette så absolutt ikke er min verden. Jeg er blogger. Rett og slett.

  Skriving for papir blir for meg monolog, mens blogging er dialog basert på delingskulturens flotte holdninger. Det er jo samspillet med kommentarene det hele handler om.

  Liker måten du kombinerer bokprosjektet ditt med blogging.

  Fortsatt god helg!

  🙂 @alftore

  1. Takk for kommentar Alf Tore, og takk for sist 🙂

   Enig med deg at det er veldig anderledes, og føles litt rart å skrive en bok i forhold til blogging. Fordi, som du nevner, man har ikke det samme dialog utgangspunktet og det tar lenger tid fra du er “ferdig” til du får respons.

   Derfor jeg prøver å kombinere opplevelsen mest mulig med bloggen min, slik at jeg beholder mye av dialogfølelsen.

   Spent på å lese boken om sosiale medier i offentlig sektor, ønsker dere lykke til med den.

   Og en riktig så god helg til deg også! 🙂

 3. Vel, “maen” (www.forfatteren.no) bruker masse masse tid på planlegging, ideer og disposisjonsskriving. Skrivejobben er bare å få det til å henge sammen… Samme oppskrift på mer enn 30 bøker, det funker! Tror du er på god vei jeg, ser jo ut som om du tenker helt rett! Kjekt at du deler prosessen, blir spennende å følge med, og lykke til… Det går bra:)
  ingeborg

 4. Den kapitteldisponeringen du skisserer høres fornuftig ut, men forvent allikevel at det kan bli store endringer underveis. For det er et ordtak som heter «en bok kan være mer intelligent enn forfatteren», he he, så du kan forvente at «boken tar makten over deg» underveis i skrivingen, og derved forlanger enn annen disponering av boken. Det vil si at hvis du tar bokskrivingen seriøst, så er du ofte mer intelligent når du sitter dypt konsentrert langt inni bokskrivingen, enn på forhånd.

  I det hele tatt det å skrive bok er en stor tålmodighetsprøve, og tålmodighetsprøven blir vel egentlig større og større jo bedre man vil ha boken, iallefall opp til et visst punkt. Jeg har skrevet sakprosaboken Skogplassaken, så jeg vet hva jeg snakker om. Så forbered deg på at du kan føle at du skriver den samme boken flere ganger før du er fornøyd med den, og at den samlede tekstmengden kan bli mangedobbelt av den ferdige boken.

  Når jeg skriver et blogginnlegg, så pleier jeg ofte å vente til dagen etter før jeg publiserer det, og det har jeg aldri angret på, for dagen etter så er man gjerne litt ute av saken man satt konsentrert om dagen før, og slik så ser man gjerne lettere hva som skal til for å gjøre innlegget mer lettlest.

  Hvis man sammenligner det med bokskriving, så blir det selvfølgelig mangedobbelt tyngre, for når man føler seg ferdig med boken for første gang, så er man gjerne så «fed up» med temaet at man føler seg ganske sikker på at man ikke vil gjøre endringer. Så forlagskonsulenten (for de som er så heldige å ha det) gjør det taktisk klokt for seg selv å ikke foreslå endringer av teksten før etter en uke eller to. For min del så startet jeg med omfattende omskrivninger av boken flere ganger etter at jeg følte meg ferdig med den, og det for å prøve å gjøre den mer lettlest, og det har jeg ikke angret på.

  I en sakprosabok så kan en fornuftig kapittelinndeling selvfølgelig gjøre boken betydelig mer tiltrekkende. Et kort, og litt personlig, forord tror jeg også kan tiltrekke lesere, og ikke minst så tror jeg det lønner seg å legge endel arbeid i en baksidetekst på boken, slik at ikke både for- og baksiden stort sett bare foreligger som reklameplakater uten litterær dybde.

  Mange direkte kildehenvisninger, som underbygger dine påstander, er nok også en stor fordel, og det kanskje spesielt for å kunne stoppe kjeften på kritikere som ellers ville påstått at boken bærer preg av synsing. Jeg for min del er en tilhenger av å prøve å legge kildehenvisningene inn i teksten, og ikke som fotnoter, og det fordi jeg mener det stort sett letter lesingen av boken.

  Så det er ikke lett å skrive en sakprosabok som skiller seg ut fra mengden, og som i betydelig grad blir tatt i bruk, og ikke stort sett bare blir lest. Men lykke til! Det kan bli interessant å følge med på stayerevnen din, he he.

Comments are closed.

Thomas Moen

Marketer. Business Coach. Influencer. Speaker.

More about me...

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.