Jeg har siden jeg var 11 år vært en aktiv liten kar i arbeidslivet, jeg elsker å jobbe – elsker å ha mange baller i luften. Utfordringen har hele tiden vært å klare å lande alle ballene jeg holder på med, uten å miste kontrollen.

Ofte var det siste epost eller telefon som avgjorde hva jeg jobbet med, eller det som virket mest spennende eller var lettest å gjennomføre. Den måten å jobbe på gjorde ofte at ting ble glemt eller gjemt bort, og gjorde at jeg konstant lå etter på alt.

Når ting ikke blir gjort, eller enda verre – blir glemt, får man dårlig samvittighet. Enten bevisst eller ubevisst så vil man gå rundt og tenke på alt det man ikke har gjort, noe som igjen skaper dårlig stemning og mye støy i hodet.

Jeg var egentlig ikke klar over hvor mye støy det faktisk skapte i hodet mitt, frem til jeg møtte Morten Røvik som introduserte meg til GTD.

GTD (Getting Things Done) er en arbeidsmetodikk og en anderledes måte å tenke på arbeidsflyt, prioriteringer og fokus – og det har virkelig forandret måten jeg jobbet på.

I tillegg til å gjøre meg mer effektiv, har det gjort at jeg er mye mer til stede når jeg er i møter, henger med venner eller har kvalitetstid med min familie. GTD gjør at hodet mitt ikke er fullt av ting jeg må huske på, men fokusert på situasjonen jeg til enhver tid er i.

Jeg kan tenke meg at du iløpet av tiden du har lest dette, har tenkt på minst 2 andre ting du må gjøre eller huske – noe som ubevisst skaper støy i hodet ditt. Det er ubeskrivelig deilig å faktisk være tilstedet og kun fokusere på tingene du skal.

Det tar tid å lære seg GTD, og anbefaler virkelig å lytte til lydboken til David Allen 3-4 ganger for å sette deg inn i hvordan du bruker GTD på best mulig måte – men har lyst til å dele et par tips som hjelper for meg.

  • Jeg sjekker kun epost 2 ganger om dagen (morgen og ettermiddag)
    På denne måten fokuserer jeg på mine gjøremål for dagen, uten å bli forstyrret. Er det noe som haster så ringer alltid kollegaen eller kunden.
  • Enhver arbeidsoppgave, tanke eller ide skriver jeg inn i oppgaveprogrammet mitt med en gang – alltid.
    Når jeg har skrevet den ned så bevisst «glemmer» jeg den i hodet mitt, slik at jeg kan fokusere på gjøremålene mine istedet. Systemet tar uansett vare på det jeg skrev ned, til jeg trenger det.
  • Ukentlig gjennomgang av gjøremål
    Denne er kanskje den viktigste! Hver fredag går jeg igjennom alle mine prosjekter og alle mine gjøremål, for å få oversikt og tilføre eventuelle ting jeg har glemt. Jeg går også igjennom kalender (2 uker frem og 2 uker tilbake), arbeidsplass, lommer og innbokser (mobil, facebook, linkedind mm). Det finnes ingen bedre følelse enn følelsen av kontroll når helgen skal begynne.

Dette er noen tips i forhold til hvordan jeg jobber mer effektivt, men anbefaler deg å sette deg ordentlig inn i GTD og lese litt på Morten Røvik sin blogg om emnet med litt innsats kan det faktisk endre måten du jobber på, og gjøre at du får mer overskudd.

Med så mange oppgaver og så mye ansvar vi mennesker begynner å få i hverdagen vår, er det viktig å være bevisst i hvordan vi arbeider og strukturerer dagene. Linjene mellom privat og jobb blir stadig vanskligere å skille, og det er viktig å bli mer bevisst på hvordan vi jobber – og prioriterer.

Enig?

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.