Siden jeg for første gang tok i bruk utrykket «rosabloggere» i 2009 har det utviklet seg til å være et begrep svært mange bruker rundt unge jenter som hverdagsblogger. Dessverre er det for mange et negativt ladet ord, og det er også overraskende mange som ser ned på disse bloggerene som deler tanker og meninger på denne måten.

Foto: xlordashx

For sannheten er at rosabloggerene er undervurdert, ekstremt undervurdert. Hvis vi ser bort i fra innhold, men heller hva disse ungene oppnår daglig av oppmerksomhet og engasjement – er dette store norske merkevarer drømmer om å oppnå, de har bare ikke skjønt hvordan.

Hva slags norsk merkevare ønsker seg ikke titusenvis av mennesker som frivillig oppsøker dem, flere ganger om dagen, er der i 3-4 minutter hver gang og legger igjen hundrevis av kommentarer – hver dag.

Det er DET mange rosabloggere oppnår hver eneste dag, og det mener jeg de får for lite anerkjennelse for. De har forstått digital merkevarebygging på en helt annen måte enn mange norske merkevarer. De gjør dette som en naturlig del av hverdagen sin, uten å betale tusenvis av kroner i markedsføring for å «lure» folk til å følge med på dem. Det er innholdet som er tilpasset målgruppen som trekker, og det er mekanismene de bruker (om mulig ubevisst) som sørger for lojale lesere som også frivillig deler innholdet deres med vennene sine.

Jeg har et eget foredrag som forteller hva merkevarer kan lære av rosabloggere ift til blogging og tilstedeværelse på sosiale medier, her er noen av hovedpoengene mine i foredraget:

Bruker et språk målgruppen kan relatere seg til
Veldig mange merkevarer kommuniserer på sosiale medier på samme måte de kommuniserer med presse eller leverandører/samarbeidspartnere. Dette skaper distanse. Prøv å skriv med et språk som målgruppen lett kan forholde seg til, og som ikke føles for stivt eller belærende.

Balanse mellom proff og personlig
Sosiale medier er mennesker som kommuniserer med mennesker. Tør og bryt ut av den veldig profesjonelle formen av og til, og tillat og del litt mer personlige ting. Folk tar valg basert på følelser, ikke logikk – balanser slik at folk får et godt bilde av deg og hvem du er.

Lar deg bli kjent med dem og deres verdier
Hvis hva slags kultur og hva slags verdier merkevaren står for. Igjen, dette skaper en tettere relasjon med deg og dine tilhengere.

Regelmessig oppdateringer, med en klar rød tråd
Oppdater jevnlig. Legg merke til at jeg ikke sier ofte, men jevnlig. Merkevarer trenger ikke oppdatere flere ganger daglig, de aller fleste trenger ikke å oppdatere mer enn et par ganger i uken – men det er viktig å skape en forventning og en vane i forhold til når oppdateringer kommer.

Tilgjengelig – lytter og går i dialog
Alltid gi følelsen av at du er interessert i tilbakemeldinger, du setter pris på innspill og hvis tydelig at du svarer og lytter. Dette er også med på å knytte deg nærmere dine tilhengere.

Tør og vise både gode og dårlige sider
Her vil jeg trekke frem Stormberg som et godt eksempel. Det å vise at man kan gjøre feil, og at man rydder raskt opp i feilene er også med på å skape tillit. Hvis du viser frem både gode og dårlige sider så ser folk deg som mer ærlig, og det er lettere å forholde seg til dere.

Aktiv i andre sosiale kanaler
En blogg er så mye mer enn en blogg. En blogg er hjemmet ditt på nett, der merkevaren lever – det er her alle sosiale aktiviteter bør peke. Dette betyr at man også bør være tilstede på Facebook, twitter og andre relevante kanaler i tillegg, som i tillegg til å drive kommunikasjon derfra også trekker trafikk til bloggen din. Fordelen med blogg ift andre sosiale kanaler er at har du full kontroll over alle elementer, og slipper forstyrrelser.

Nå gjenstår bare å se om «de gamle» klarer å tilpasse seg den nye kommunikasjonsformen disse «tøysebloggerene» har så stor suksess med.

 

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.