Jeg er fortiden en liten uke i Tyrkia sammen med Skavhellen. Skikkelig charterferie, for å koble ut og få inn noen nye inntrykk. Vi har stort sett ligget i solen eller på hotellrommet. Utrolig deilig. På slike turer får man ofte tid til å tenke og reflektere, og i går opplevde jeg noe jeg følte jeg kunne dra paraleller til når det gjelder markedsføring og kommunikasjon.

De fleste kjenner følelsen. Man går igjennom handlegatene i en eller annen sydenby. Ut av hver butikk og restaurant står selgerene og skuler på deg, analyserer deg. Lurer på om du er norsk, dansk, svensk – har de handlet noe allerede? Er de sultne?

Før du har rukket og si «norsk turist på ferie her» har de kastet seg over deg. «Hello my friend, where are you from? Nice to meet you! Please sit down, special price, very cheap, I make you feel good»!! Du gjør feilen å se på dem, en svakhet hos oss (stort sett) hyggelige nordmenn, de setter opp gassen og blir enda mer ivrig. Du synes det er ubehagelig, provoserende til og med – overtramp. Du blir kanskje lurt inn første dagen, men etterhvert blir du immun, overser dem og bare går forbi.

På veldig mange måter er det dette som har skjedd med tradisjonell markedsføring. «Alle» gjør det samme, «alle» forstyrrer, avbryter deg i hverdagen din, undervurderer deg – og ikke minst maser. Igjen, igjen og igjen! Ikke rart det ikke er like effektivt lenger, er det vel?

Etter vi hadde kommet litt lengre ned i handlegaten møter jeg en jeg snakket veldig mye med for litt over 3 år siden. Har ikke hatt noe spesiell kontakt med han siden, men i det han ser meg lyser han opp. «Hello Thomas, my old friend – nice to see you again!» sier han med et vennlig smil rundt munnen. Jeg smiler tilbake og hilser på, han spør om vi har hatt en fin dag – hvor lenge vi skal bli og om han kan hjelpe med noe. Vi sier at vi kunne tenke oss å besøke en barberer, han sier «no problem» og følger oss bort til en venn av han – som barberer oss mens hyggelig prat går lett. Vi går smilende ut av butikken, og går deretter til min venn for å spise middag på hans restaurant.

Han spurte om han kunne hjelpe oss, ikke om vi skulle spise middag hos han med special price. Han plaget oss ikke, men kjente oss igjen og tilførte oss verdi ved å hjelpe oss med noe vi lurte på.

Det er slik man skaper lojale kunder, og får kunder til å prate om merkevaren din. Ved å gi verdi, tenke langsiktig og ikke forstyrre folk bare fordi du har muligheten, men når du har noe fornuftig og dele.

Hvorfor gjør det alle andre gjør? Ta sjanser, vær anderledes!

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.