Jeg ble vekket i dag morges av en hyggelig reporter fra P4 som lurte på om jeg hadde fått lest dagens nyheter, hvor det stod at Facebookbruken i Norge har sunket med ca 100 000 mennesker kontra forrige måned. Hun lurte også på om jeg hadde fått med meg at forskere mente at vi bare kunne ha en relasjon til rundt 200 mennesker av gangen.

Det var vært kjent den siste uken at Facebookbruken, da spesiellt i USA, har sunket en del den siste måneden og mange mener at det begynner å flate ut. I mine øyne er dette en naturlig utvikling da landene som har hatt utbredt Facebook bruk har hatt dette over en lang periode og det er da naturlig at bruken daler litt. Facebook jobber allerede med å etablere seg i flere land og ingenting tyder på at den globale Facebook veksten vil flate ut med det første.

Norge, som norske medier melder har sunket med 100 000 brukere, er også et land som har brukt Facebook lenge, og det er naturlig at bruken også her ville flate ut. Facebook har over 52% av Norges befolkning aktive på tjenesten deres, det er ekstreme tall og da er det ikke rart at ting flater.

Det andre spørsmålet, og som jeg synes er mer interessant er det P4 lurte på i forhold til antall venner man har på Facebook. Det er noe som er kalt «Dunbar’s number» som sier at man kan bare ha et sted mellom 100 og 230 personlige relasjoner – før man mister oversikten. Dette er noe jeg tror veldig på både av egen erfaring og andre jeg har snakket med som har opplevd lignende.

Jeg tror at for mange som har brukt Facebook over flere år så får vi rett og slett for mange relasjoner. Folk godtar foreløpig alt og alle som vil være venner og det gjør jo at man sakte men sikkert fyller strømmen sin med folk man egentlig ikke har en relasjon til.

Jeg tror og håper at vi over tid vil bli mer selektive til hvem vi knytter en relasjon til, som igjen vil skape bedre kvalitet og øke bruken igjen. Sosiale medier er enda svært ungt og vi brukere er enda i barnehage stadie i forhold til måten vi bruker og utnytter de nye mediene.

Facebook vil nok dominere et par år til, 738 millioner aktive brukere forsvinner ikke over natten.

Hva tenker du?

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.