I 2000 saksøkte Metallica fildelingstjenesten Napster for at de delte musikken deres gratis med millioner av forbrukere, siden den tid har det vært en konstant kamp mellom musikkbransjen og forbrukerene i forhold til tilgjengelighet og pris. Det er fortsatt mange store artister som nekter publikum å ta bilder eller filme under konsertene, eller pressen å ta bilder etter de første sangene.

De siste årene har det gradvis skjedd en holdningsendring i musikkbransjen, kanskje ikke hos plateselskapene – men hos artistene. Mange av dem begynner å innse at nøkkelen til å få musikken din kjent verden over, er å tilrettelegge for at folk forteller om deg til folk de kjenner.

Artisten Jessie J er hva jeg definerer som neste generasjons artist – hun har forstått viktigheten av å dele av seg selv. Ikke bare har hun delt videoer både før og etter hun ble populær (se feks denne). I videoen over viser hun tydelig forskjell på seg og mange andre kjente artister (38 sekunder uti), hun tar tar i en mobiltelefon som filmer henne og får personen som eier mobilen til å føle seg spesiell.

Resultatet av Jessie sine holdninger til åpenhet gjør at hun på rekordtid har blitt en internasjonal stjerne og det finnes tusenvis av videoer av henne på YouTube. For hver gang en ny video blir lastet opp, får flere vite om henne, hun får nye tilhengere og gratis markedsføring.

Det er slik fremtidens artist må tenke. De må være åpne, oppfordre til at folk deler musikken deres og skape lojale tilhengere som er villig til å følge og ikke minst bruke penger på de – over en lengere periode.

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.