Foto: Thomas Moen

Som dere som følger bloggen min vet, kom jeg akkurat hjem fra en tur til Madagaskar sammen med UNICEF og Choice (blogginnlegg fra reisen) hvor vi blant annet besøkte et par skoler med enorm fattigdom. På forhånd var jeg innstilt på at dette skulle bli sterkt, og at jeg skulle føle hjelpesløshet, medlidenhet og neste “se ned” på disse menneskene for at de ikke hadde noe som helst – jeg endte opp med å føle noe helt annet.

Menneskene jeg møtte hadde ikke nok vann til å vaske seg, de drakk væske fra kaktuser når de var tørste (som smakte helt forferdelig) og de få og lite næringsrike måltider – klærene var oppsmuldret og de var ofte syke.

Alikevel har jeg aldri møtt noen så positive, livsglade mennesker før. Dette gikk utrolig hardt inn på meg – hvordan kan disse “fattige” menneskene smile mer, være mer kjærlig og se mer positivt på livet enn noen andre mennesker jeg har møtt?

Hva har de som ikke vi har?

Her kom vi “rike” mennesker på besøk og skulle hjelpe (noe vi gjorde, og de var veldig takknemlige for.) dem til en bedre hverdag, lære dem om ernæring og sanitasjon – også ender det opp med at de lærer oss noe mye mer viktig.

Livet handler ikke om hvor mye du har, men med hvem du deler det med
– og hvordan dere støtter hverandre.

10 thoughts on ““Fattige” mennesker har mer enn vi som har mye

 1. En venninne som bodde i et afrikansk land et par år, hevdet at det er lettere å være fattig der enn her, siden stigmaet er langt mindre når flertallet av befolkningen er fattige.

  Jeg har erfaringer med å være fattig og hjemløs. Min erfaring er at å ha det bra handler absolutt om å ha materielle goder, som å ha et hjem og tilgang til internett.

 2. Stygt redd for at vårt materielle samfunn av overflod og teknologi har fjernet vissheten om hva som faktisk er viktig i livet. Dette er vel et eksempel på at penger faktisk ikke kan kjøpe lykke?

 3. Det får en til å tenke seg godt om neste gang man drar på butikken for å handle, eller når man går til springen og setter på vannet og bare kan la det renne. Noe å tenke over når det nå nærmer seg jul? Når skal vi ta tak og slutte med dette julegavehysteriet vårt? Det finnes så uendelig mange andre ting man kan bruke pengene til, dette er et av dem.

  Mens vi fråtser i gaver og julemat sitter det barn på den andre siden av jorda og har egentlig ingen ting, og enda smiler dem, viser lykke, viser sin kjærlighet?
  Vi burde kanskje skamme oss litt??

 4. Hei, har problemer med google analytics. Får ikke tracket antall besøkende på siden. Har lagt inn filterkoden på hjemmesiden og lagt domene på google analytics.

  kan du hjelpe meg med det?

  Hilsen Karl

 5. På google analytics siden står det; Tracking not installed, men problemet er at jeg har skrevet ned tracking koden på instillinger>google analytics> og skrevet UA-xxxxx-xx koden med oppdatering. Hva er feilen?

 6. Det hadde av og til vært greit om de som klager mest her hjemme hadde løftet blikket litt og sett at det går ann å ha det bra, selv om man har lite.
  Samtidig tror jeg kanskje det er vanskeligere å være fattig her enn der, fordi kravet til å ha alt av materielle goder, står så sterkt i det norske samfunnet.
  Tror vi alle hadde hatt godt av å legge ut på en reise som du har gjort. Om bare for å løfte vårt eget blikk litt.

Comments are closed.

Thomas Moen

Marketer. Business Coach. Influencer. Speaker.

More about me...

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.