Det er utrolig fasinerende å se hvor kraftig Facebook har vokst de siste årene, og hvor sentral rolle de har for å bygge opp nye sosiale tjenester.

Et eksempel er den enorme økningen Spotify fikk når de begynte å samarbeide med FB i forhold til publisering av hva slags musikk vi spiller, et annet er Pinterest – som mange tror er noe helt nytt noe, men som er en realtivt gammel tjeneste som ikke vokste særlig før FB samarbeid.

Pinterest var nemlig en av de 60 partnerene som (på samme måte som Spotify) har fått tilgang til å publisere direkte i vår timeline og integrere applikasjonene mye tettere med FB enn andre. Det var ikke før de kom inn i FB timeline at trafikk og brukermasse vokste ekstremt og Pinterest kom på alle sin radar. Les mer om hva Pinterest gjorde ift FB her.

Det samme har skjedd med Instagram og andre sosiale tjenester, de trenger å bruke FB som distrubisjonskanal for å få kritisk masse. FB gir nå relativt små nisjenettverk muligheten til å hente ut vennene dine fra FB sånn at man slipper å begynne på nytt i hvert nettverk, de gir også muligheten til at brukere enkelt kan dele ting de publiserer i de små nettverkene inn i FB – som gjør at ting sprer seg raskere.

Min påstand er at det er nesten umulig å bygge opp et nytt sosialt nettverk uten å ta i bruk Facebook sin social graph- unntaket her er kanskje Google, men de er så ekstremt svære fra før av. Se til Apple og Ping, de sliter med å få folk til å bruke tjenesten deres – enda de har tusenvis av brukere så vil ikke folk bruke det. Fordi de ikke kan spre aktivitetene sine på Facebook.

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.