Jeg skrev et innlegg for 5 måneder siden hvor jeg stilte spørsmålet «trenger du å vite hvor jeg er?» Den gangen testet jeg tjenestene GoWalla og Foursquare og kom frem til at det var ikke nok folk og ikke nyttig nok til at det ville ta av. Jeg mente at eneste måten innsjekkingstjenester vil være nyttig var hvis man fikk «alle» til å bruke det, og den kunne fortelle deg hvis vennene dine var i nærheten – og den eneste som jeg mente kunne få dette til var Facebook. I går lanserte Facebook tjensten Places, tror jeg den vil «ta av»?

Facebook ruller Places ut stille og rolig, så i skrivende stund er den ikke tilgjengelig i Norge, men det er heldigvis nok informasjon og hente via nettaviser og blogger til at vi kan få et godt bilde av hva Facebook Places er/blir.

Først og fremst, tanken er at man enkelt skal kunne sjekke inn via håndholdte enheter man har med seg når man er på farten. Foreløpig er det kun iPhone applikasjonen og mobilsiden til Facebook som lar deg sjekke inn, men det vil snart bli rullet ut til Android og andre håndholdte enheter som allerede har Facebook applikasjoner.

Facebook Places består hovedsaklig av 3 funksjoner:

  • Sjekk inn hvor du er
    På lik linje som GoWalla og Foursquare kan du enkelt «sjekke inn» steder du er i nærheten av, hvis stedet ikke er opprettet enda kan du enkelt opprette det rett fra applikasjonen/mobilsiden. Innsjekkingen vil bli i newsfeeden til vennene dine på lik linje som en status oppdatering. Er det venner som har sjekket inn i nærheten vil du få beskjed om hvilke venner og hvor de er når du har sjekket inn – noe som er en fordel når «alle» er på Facebook, altså stor sjanse for å bli mer sosiale med vennene dine.
  • Informasjon fra venner som har vært der du er tidligere
    Hvis du sjekker inn et sted hvor dine venner har vært tidligere og har publisert en status oppdatering, et bilde, film eller lignende vil du få muligheten til å se dette. Tanken her er at du kan legge igjen tips til vennene dine i fremtiden (prøv spareribs her, søt bartender, billig øl etc).
  • Notification når du er i nærheten av en venn
    Denne funksjonen er den som virkelig gjør at jeg får tro på tjenesten. Se for deg at du er på vei hjem fra jobb og en kompis tilfeldigvis sitter to kvartal under og tar en kald halvliter, hadde det ikke vært praktisk om du hadde blitt varslet om dette? Places gir deg muligheten til å sette på en notification hver gang du er i nærheten av vennene dine, på den måten øker sjansen betraktelig til å bli mer sosial og møte venner på en spontan og morsom måte!

Jeg tror Facebook Places kommer til å bli en hit, noe som vi etterhvert ikke tenker over engang. «Alle» bruker allerede Facebook, og dette er bare enda en ting som vil gjøre at vi kommer nærmere mennesker vi bryr oss om. Selvfølgelig er det visse utfordringer i forhold til privatliv etc, men dette løses enkelt ved bruk av lister og privacy settings. (les hvordan jeg bruker Facebook)

Facebook posisjonerer seg med dette enda sterkere som tjenesten vi alle bruker tid på hver dag, og som foretrukket kommunikasjonskanal for neste genrasjon. Det skal mye til for å de 2,4 millionene aktive nordmennene til å slutte å bruke Facebook, og begynne å bruke en annen tjeneste til det samme.

Hva er dine tanker rundt Facebook Places? Kommer du til å bruke det? Og vil Foursquare og GoWalla overleve?

Kjør debatt.

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.