5. november i fjor skrev jeg bloggposten «Thomas is in a relationship with Facebook, and it’s complicated» hvor jeg beskrev min frustrasjon over for mye venner og for «overfladisk kommunikasjon». Det har gått litt over to måneder nå, hvor jeg har slettet venner og tenkt nøye over både min og mine venners oppdateringer – og nådd en konklusjon.

Facebook har gått fra å være et sted for deg og dine venner, til å bli et sted for deg og dine relasjoner – privat og jobb.

Den gjennomsnittlige nordmann har 280 venner på FB, og mange av mine sosiale sirkler har godt over 500. FB har blitt en så integrert del av hverdagen til så mange av oss at vi ikke lenger ser FB som et privat sted for deg og dine venner, men et sted hvor vi kommuniserer med folk vi har en relasjon til. Det kan være en tett relasjon, det kan være en fjern relasjon, det kan være noen i din nærmeste familie eller det kan være en du jobber sammen med det spiller egentlig ikke så stor rolle, det som spiller en rolle er at FB gjør det enkelt for oss å kommunisere og dele med andre.

Dette gjør at FB blir mindre personlig, og beveger seg mer og mer inn i offentligheten. Kanskje ikke allmenn offentlighet, men offentlig i ditt sosiale nettverk. Det deles mindre private ting, og de fleste ting man deler gjør man for å bygge sin egen personlige identitet (ærlig eller manipulert) hvor man viser sine verdier, sine aktiviteter og hvem man sosialiserer seg med.

Dette betyr at jeg og FB går inn i et dypere forhold igjen, men med et helt annet utgangspunkt. «Vennene» jeg har på FB er folk jeg på en eller annen har en relasjon til, og som jeg har et ønske å kommunisere med.

Dere kan legge meg til som venn her.

Som et sidenotat kan jeg nevne at tjenester som Path (SofaPrat episode om Path) hvor man kun kan ha 150 relasjoner er svært spennende og noe jeg kommer til å eksperimentere mye med. Jeg tror og håper at 2012 kommer til å utfordre måten vi kommunisere med hverandre på nett, og med hvem – når.

Hører gjerne tankene deres i kommentarfeltet under.

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.