Jeg har vært delaktig og gjennomført svært mange sosiale medier kampanjer de siste årene, både for store merkenavn, privatpersoner og personlige eksperiment. En ting som slår meg i kampanjene jeg har jobbet med er hvor enkelt det er å få noen til å gjøre lite, og hvor vanskelig det er å få folk til å gjøre noe som krever mer enn ett klikk.

Av og til føles det som sosiale medier har gjort at vi oftere engasjerer oss, uten at vi faktisk engasjerer oss.

Det vil si, vi klikker gjerne like eller attending på noe vi ser på Facebook hvis man føler det vil se bra ut for vennene dine, eller man kan identifisere seg veldig med det – men der stopper det opp. Jeg har vært på utallige eventer hvor det var påmeldt både 4 og 5 hundre mennesker, hvor kun 30-40 stykker dukket opp, eller FB sider med tusenvis av fans hvor ingen klikker på linken eller deltar i dialogen.

Jeg føler også det er forskjell på kanalene i forhold til faktisk engasjement. FB er i mine øyne kanalen som skaper minst «ordentlig» engasjement men hvor folk gjerne klikker like for å vise seg frem til vennene sine – uten å ville gjøre noe aktivt videre. Twitter er litt bedre hvor jeg oftere ser mennesker hjelpe hverandre og engasjere seg på en helt annen måte, sånn som under #twitterhaik turen til meg og Skavhellen for eksempel.

Vi klare å engasjere mennesker til aktivt sette seg i bilen og hjelpe oss med vårt lille eksperiment, noe som jeg på som en stor terskel å gjøre. Andre eksempler fra Twitter er hyggelige mennesker som har lånt meg ladere og overganger eller tatt en kaffe med meg når jeg var i en fremmed by. På FB får jeg langt fra samme respons, et nylig eksempel der er FREE HUGS i Kristiansand hvor 12 stykker meldte seg på, og 1(!) dukket opp. Her har jeg mange andre eksempler på akkurat det samme – det er akkurat som folk på FB ikke ønsker å engasjere seg.

En teori jeg har er at man faktisk får sterkere relasjoner via twitter, selv til mennesker du ikke kjenner – fordi du deler og deltar på en helt annen måte enn Facebook. Dette gjør at vi lettere hjelper en twittervenn i nød enn en FBvenn.

Hva tenker du rundt dette? Blir vi late og uengasjerte i sosiale medier?

Del gjerne innlegget med andre via knappene under, så får vi en ordentlig diskusjon i kommentarfeltet under.

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.