Gratis: Bli med på gratis minikurs, klikk her.

Det er viktig å vite at bedrifter må markedsføre seg for å få flere kunder. Det nytter ikke å sitte å vente på at folk skal komme ramlende inn døren, da kan du bli sittende ganske lenge! Når man markedsfører seg, investerer man både tid og penger. Man bruker tid på å lage markedsføringen, snakke om hvordan man skal kommunisere og komme på ideer, og man bruker penger på å distribuere og spre markedsføringen ut til flest mulig mennesker. En ting som er viktig når man driver en bedrift er å være lønnsom. For at markedsføringen skal være lønnsom må man tjene mer penger enn man har brukt av tid og penger. Det høres kanskje veldig grunnleggende og logisk ut, men dette er ekstremt viktig å huske og ha i bakhodet når man snakker om markedsføring.

I dag kan man primært markedsføre seg på to måter på sosiale medier. Gjennom det vi kaller vanlig innhold og det vi kaller betalt annonsering. Ved å poste vanlig innhold så deler man dette med sitt publikum, altså du deler innholdet ditt med de som aktivt velger å høre på deg og lytte til deg. Ved å betale for annonsering betaler du for at innholdet ditt vises til akkurat dem du ønsker som kunder. Ved å betale for annonsering betaler man for at innholdet ditt vises til akkurat dem du ønsker som kunder. Så istedet for å nå ut til bare dem som er interessert i å høre på deg, så kan du da betale for å vise innholdet ditt til akkurat de menneskene du ønsker. Til de du mener passer best til å være en kunde av deg, dine produkter og dine tjenester. Gjennom vanlig innhold du poster på sosiale medier håper du noen legger merke til deg og kjøper av deg. Mens ved hjelp av annonsering kan du se nøyaktig hvor mange som kjøper, og hva hvert salg koster deg. Så tilbake til lønnsomhet. Jeg har for eksempel en kunde som bruker 26 000 kr i annonsering og fått tilbake over 700 000 kr. Det er kanskje et ekstremt tilfelle, men det viser bare at ting er lønnsomt. Et annet eksempel er en kunde som betaler ca 70 kr på å selge et produkt, mens de tjener ca 700 kr per salg. Så med å annonsere kan du altså se både hvor mange som kjøper og hva hvert salg koster deg- som gjør at du har en super fordel når du skal prøve å skalere dette.

Altså, ved å poste vanlig innhold kontrollerer du ikke vekst og resultat. Gjennom annonsering har du full kontroll over hvor mange du når, og hva du gjør som er lønnsomt. Som en tommelfingerregel bør du få 2 kroner tilbake for hver krone du bruker. Jeg sier ikke det at du ikke skal poste vanlig innhold på sosiale medier. Det er fint for å holde publikum varmt og bygge relasjon, men du har ikke en sunn bedrift før du kan bruke annonsering på en lønnsom måte. Jeg mener altså at du ikke har en bra bedrift og en sunn økonomi om du ikke kan bruke annonsering på en lønnsom måte. Har du det kan du selv kontrollere vekst og lønnsomhet. Den beste plattformen å annonsere på er Facebook. Det er den største og mest kostnadseffektive plattformen og det mest populære sosiale nettverket vi har i Norge. Jeg har hjulpet tusenvis av bedrifter med å lykkes på Facebook. 

Hvorfor er Facebook riktig sted å starte og markedsføre?

Det som er viktig å tenke på er at Facebook i tillegg til å levere Norges og verdens største sosiale nettverk også eier Instagram, Messenger og Whatsapp. Alle er store apper eller tjenester som dominerer nordmenns mediebruk hver eneste dag. Dette gjør at Facebook er den desidert mest effektive kanalen, der du får mest effekt ut av tid og penger du bruker. Facebook gir deg også tilgang til flere mennesker enn noen andre kanaler og de gir deg en unik mulighet til å spisse hvem som skal se annonsene dine.

Hvordan fungerer Facebook annonsering?

Vel, du har mest sannsynlig en Facebook-profil i dag. Den er for deg som privatperson, der du har venner og kjente i nettverket ditt. Alt som blir postet der er for de som er venner av deg eller som er i nettverket ditt. Du skal ikke bruke din Facebook-profil til å annonsere for bedriften din. Facebook har over de siste årene gjort ekstremt bra tiltak med å hjelpe  bedrifter å lykkes på Facebook. 

Når du jobber med bedriften din gjør du dette fra en Facebook side, ikke fra din Facebook-profil. Fra din Facebook-side kan du dele innhold med alle, uten at det er knyttet til deg som privatperson. Dette gir deg mer frihet og gir deg tilgang til en rekke verktøy Facebook mener du som bedrift kan dra nytte av for å lykkes. Det er her du poster innhold, annonserer og responderer på engasjement og spørsmål fra kundene dine og fra potensielle kunder. Du må også vite forskjellen på det som kalles organisk og betalt innhold.

Organisk innhold er det du poster selv på siden din uten å betale for distribusjon, altså uten å betale for spredning og at flere folk ser det. Organisk spredning er når Facebook gratis viser innholdet ditt til de som liker siden din og engasjerer seg i innholdet ditt. Normalt vil under 2% av de som følger siden din se dette innholdet. Har du 100 personer som liker siden din, vil i snitt under 2%, altså under 2 personer se innholdet. Dette føles kanskje veldig lavt, og det er det jo, men det er også derfor betalt innhold er så ekstremt kraftfullt og stadig blir mer populært. Betalt innhold er når du via annonser betaler Facebook for å vise det til flere mennesker. 

Innhold på Facebook kalles poster. Det er to typer poster du må vite hva er. Du har offentlige poster og du har skjulte poster. Dette gjelder da altså i forbindelse med annonsering. Offentlige poster vises til alle, både organisk og betalt. Det betyr at du kan skrive noe på Facebook-siden din, publisere det så det spres organisk, men du kan også da betale for å vise distribusjon av det. Det er en ganske normal måte å bruke annonsering på, altså offentlige poster.

Vi har også noe som heter skjulte poster, og de viser kun til målgruppen du bestemmer skal se dem. Dette er ofte en effektiv teknikk om du for eksempel har forskjellige tilbud til damer og menn eller forskjellige aldersgrupper. Da kan det være lurt å ha skjulte poster som kun vises til de som du ønsker skal se det. Et annet eksempel er om du ønsker å vise en type innhold til dine kunder, og en annen type innhold til dine potensielle kunder. 

Det finnes også to måter å annonsere på. Du har “frem innlegg”-knappen og du har Ads Manager. Jeg anbefaler deg å kun bruke Ads Manager til å annonsere. Selv om “frem innlegg”-knappen er enklere, gir den deg mindre muligheter til å velge hvem som skal se innholdet og å måle hva som faktisk skjer med innholdet.

Apper og verktøy du bruker til å annonsere på Facebook. 

Du bruker Facebook Business Manager til å etablere din bedrift på Facebook. For all annonsering bruker du Ads Manager (under Facebook Business Manager). Jeg anbefaler deg å laste ned Facebook Pages appen på telefonen din for å administrere siden din. Til å holde kontroll på annonseringen din når du er på farten anbefaler jeg deg å laste ned Facebook Ads appen.

Facebook oppsett

Nå skal vi gå igjennom hvordan du setter opp din egen Facebook Business Manager. Det er sånn du kommer i gang med annonsering. Du skal ha en egen Business Manager konto, deretter kan du opprette din egen Facebook-side og tilslutt lage din egen annonsekonto. Har du en Facebook-side eller annonsekonto fra før av så kan du også legge til disse i business manager. Business manager er altså den løsningen Facebook anbefaler for å jobbe profesjonelt med Facebook. Så om du er et bittelite selskap eller har flere hundre ansatte så anbefaler jeg deg absolutt å benytte deg av Business Manager.

Det første du må gjøre er å gå på business.facebook.com

Her får du muligheten til å trykke create account/Opprett konto. Du er nødt til å logge deg inn på Facebook først og da bruker du din personlige Facebook konto. Når du er innlogget trykker du på Create account. Her skriver du inn navnet på din bedrift, som når jeg her skriver inn JabJab Academy. Etter du har skrevet inn navnet, trykker du på “neste”. Deretter ber de deg om å lage en spesifikk profil for denne siden. Det vil si ditt navn og din bedrifts e-post, altså ikke din personlige men din bedrift.

Da har du laget din egen Facebook Business Manager konto. Akkurat nå er den helt tom, du har ikke noen sider, eller annonsekontoer her, men det skal vi legge inn straks. Om du allerede har en annonsekonto eller en Facebook-side, så kan man ganske enkelt legge dette til ved å trykke på “business settings”. Her har man muligheten til å legge til både ansatte, sider og annonsekontoer. 

På venstre siden i menyen kan du velge å gå inn på for eksempel piksel, pages eller annonsekontoer. Vi begynner med å legge til en annonsekonto, for å vise hvordan dette fungerer. 

Her klikker vi for å legge til annonsekontoen. Vi kan enten ”claime” en konto, det vil si ta eierskap til den siden du har fra før av og overføre den inn i din business manager. Om du eier siden fra før av er dette den riktige måten å gjøre det på. Du kan også request access, altså få tilgang til en annonsekonto. Da vil du få tilgang til siden i din business manager, men den personen som eier kontoen vil fortsatt eie denne kontoen. Tredje valget er at du kan lage din egen annonsekonto, da helt fra bunnen av.

Jeg ta utgangspunkt i at du ikke har en annonsekonto fra før. Vi trykker derfor på make new ad account. Her gir du kontoen et navn, du kan velge hvilken valuta du skal ha og trykker create ad account. Da skal den dukke opp og du har videre muligheten til å velge hvem som skal ha tilgang. Du må blant annet gi deg selv tilgang til denne kontoen og pass på å gjøre deg selv til administrator. Her kan du velge å være annonsør, rapporterer men også da adim. Har du flere ansatte, kan du gi dem forskjellige roller i annonsekontoen- som også gir forskjellige nivåer av tilgang. Når du har valgt riktig type rolle trykker du deg videre og vi har laget vår egen annonsekonto som du kan ta utgangspunkt i for å komme i gang.

En annen ting som du er nødt til å sette opp er payment methods. Her trykker du på view payment methods og da blir du bedt om å legge til et kredittkort eller en paypal konto. Du trykker på den store grønne knappen og kan velge mellom kreditt og paypal. Jeg foretrekker å bruke paypal, men det er opp til deg. 

Det er mange som lurer på om det er mulig å få faktura fra Facebook. Det er mulig når du har muligheten til å annonsere for godt over 50 000 kr i mnd.

Videre skal jeg vise deg hvordan du lager en ny Facebook side. Her er det de samme type mulighetene- claime, requeste eller lage din egen. Vi trykker lag din egen. Da går du inn og velger for eksempel et brand her, som for meg er JabJab Method. Videre velger du en riktig kategori, og når du har funnet riktig kategori trykker du create page. Og på samme måte som annonsekonto ligger siden der. Du kan ha flere sider, og du blir automatisk lagt inn som en administrator og du kan også legge til flere folk om du ønsker. 

Går vi tilbake til business manager og refresher siden, ser du nå at vi har både en annonsekonto og en Facebook-side. Når du har disse to sidene på plass, har du muligheten til å komme i gang med å annonsere og publisere ting- og det er alt du trenger å vite om business manager. 

Nå som din Facebook business manager er satt opp er det neste naturlige steget å sette opp Facebook-pikselen. En Facebook-piksel er avgjørende for å lykkes på Facebook. Dette fordi den gjør at din nettside kommuniserer sammen med Facebook. Hver gang noe av det du ønsker skal skje, har skjedd på Facebook (at noen har kjøpt av deg, fylt ut et skjema osv), så kan din nettside kommunisere dette tilbake til Facebook. På denne måten vet Facebook alltid hva som har skjedd. Vi kan også putte alle som har vært innom nettsiden din inn i et eget publikum som du kan vise annonser til. 

For å installere pikselen, går vi opp på hamburger-menyen oppe til venstre i business manager. Her får du opp en meny med en rekke forskjellige muligheter. Vi skal gå til det som heter piksler. Her under piksler får du en oversikt over de eksisterende pikslene du har, om du ikke har installert en piksel fra før av, vil du bli møtt med bildet vist på forrige side.

Her trykker du på opprett en piksel og gir pikselen et navn og trykker opprett. Etter at pikselen er konfigurert vil du få en del valg. Du vil få muligheten til å integrere den automatisk inn i en del verktøy, installere koden inn manuelt selv eller du kan sende instrukser til utvikleren din. Om du har litt kode-kunnskaper så kan du trykke installer koden manuelt selv, så kopierer du denne koden og limer den inn i head- delen av nettsiden din. Om du ikke er så teknisk av deg, så kan du sende instrukser til noen som kan teknisk hjelpe deg- typisk de som har laget nettsiden din osv. Da legger du rett og slett bare inn en e-post adresse, så sendes all informasjonen til utvikleren din.

Når pikselen er på plass vil dere få et grønt lys som viser at den mottar data. Klikker du deg inn her, kan du også se hvor mange datapunkter som er mottatt den siste tiden. Dette er ikke så mye du må ta hensyn til, det viktigste er bare at det lyser grønt ved siden av pikselen din.

Når du har gjort dette, har du to valg du kan gå ut i fra. Du kan lage et egendefinert publikum og/eller en egendefinert konvertering som begge er måter der pikselen snakker med nettsiden din for å gjøre noe. Vi kan begynne med å forklare hvordan en egendefinert konvertering fungerer. 

Egendefinert konvertering gir deg muligheten til å si at alle som er på en bestemt nettside adresse, for eksempel minnettside.no/takkforbestilling, skal legges i en egen kategori. Alle som nettopp har bestilt noe lander på landingssiden “/takkforbestilling”. Da kan du si at alle som besøker er et kjøp  og du kan legge dem under kategorien kjøp. Det som skjer når du har laget en slik konvertering, er at når du kjører kampanjene dine kan du velge konvertering som målsetning og si til Facebook at du ønsker at de skal finne alle mennesker som har størst sannsynlighet til å havne på takke-siden din. Da vil Facebook basert på all dataen din, gå ut og lete etter mennesker som liker å kjøpe på nett, innenfor din kategori, og da altså finne folk som er potensielle kunder for deg.

Det andre alternativet er et egendefinert publikum. Det handler rett og slett om at du har muligheten til å si at alle som for eksempel har vært innom nettsiden din, eller vært på bestemte deler av nettsiden din skal legges inn i et publikum. For eksempel alle som har besøkt nettsiden din de siste 4 dagene kan vi for eksempel kalle “trafikk siste 4 dager”. Da vil alle som har besøkt siden din havne i dette publikummet og du kan sende annonser kun til de. Du kan også for eksempel ekskludere de, så det kun er de som ikke har vært innom nettsiden i det siste som får se annonsene. Du kan også som jeg sa velge de som har besøkt visse sider av nettsiden din som for eksempel “priser”. Da kan du velge at alle som har vært innpå der de siste 4 dagene skal gjøres til et eget publikum som du kan vise annonser til. Med dette kan du vise spesifikke annonser kun til dem. Pikselen gir deg altså muligheten til å lage både egendefinerte konverteringer og egendefinerte publikum

For å oppsummere er du nødt til å installere din Facebook piksel på nettsiden din for å kunne bruke Facebook-annonsering på en optimal måte. Et egendefinert publikum lar deg lage grupper du kan vise annonser til, basert på hva de har gjort på nettsiden din. En egendefinert konvertering gir deg muligheten til å måle når det du ønsker skal skje på nettsiden din skjer. 

Din første kampanje

For din første kampanje skal vi se på en av de enkleste og mest effektive kampanjene, og er en kampanje jeg anbefaler alle å ha gående til enhver tid- altså 7/11- metoden. Jeg liker å gi metodene mine navn så jeg husker dem og de gir mening. Grunnen til at den heter 7/11 er enkelt og greit at den skal være oppe hele tiden. Det er altså en kampanje som kontinuerlig jobber for deg, optimaliserer for deg og er til stede, selv når du ikke er på jobb. 

Tenk deg om det fantes en måte hvor du kunne prate, på en ikke creepy måte, med alle som var innom butikken din. Så la oss si at du har en fysisk klesbutikk. Iallfall når jeg går ute og handler så liker jeg ikke at de ansatte spør om de kan hjelpe meg med noe, men når jeg trenger folk eller når jeg ser en i klesbutikken som har noen kule klær osv, så kan jeg godt gå bort og snakke med de, men jeg vil gjerne velge det selv. Jeg synes det er spennende å skape denne positive følelsen av å oppdage noe og å selv ta initiativ på Facebook i en kampanje. Dette gjør vi via Facebook-pikselen som vi gikk igjennom tidligere. 

For å repetere hvordan Facebook-pikselen fungerer så har jeg laget denne illustrasjonen her;

På den ene siden har du nettsiden din og på den andre siden har du Facebook. Normalt så har du ingen kommunikasjon mellom disse. Men om du installerer en liten piksel kode på nettsiden din, er det som en telefon som ringer og kommuniserer frem og tilbake mellom nettsiden din og Facebook. Dette så du faktisk har muligheten til å lage et publikum av alle som har vært på nettsiden din og også da måle hva som skjer på nettsiden for å gi Facebook positiv feedback på at det du ønsker skal skje, skjer. Dette gir Facebook muligheten til å finne flere det er stor sannsynlighet til å gjøre samme handling.

7/11- kampanjen går rett og slett ut på å vise annonser til alle som har besøkt nettsidene dine. Alle som har vært innom en eller annen side på nettsiden din og besøkt. Da ønsker vi å vise dem annonser. Dette gjør at du setter markedsføringen din på autopilot fordi du da har muligheten til, uansett når på døgnet noen besøker nettsiden din, å kommunisere med de i etterkant. 

En av mine kunder, Fjellmøbler, har denne metoden implementert. Han ønsket å finne en måte å få de som har vært innom siden hans til å komme tilbake og bestille. Vi installerte derfor 7/11-metoden, og etter at noen har vært og besøkt siden hans mottar de disse to annonsene.

Legg merke til at dette ikke er veldig salgs pushende annonser, men annonser som viser litt om hvordan han jobber, hvordan han tenker og med en litt mer diskre oppfordringer. Dette har blitt implementert med stort hell og stor vekst basert på noe så enkelt som dette. Det trenger heller ikke koste masse penger. Vi pleier å starte med en 50-lapp om dagen, på annonsene til de som har vært innom nettsiden de siste 4 dagene.

Nå tenkte jeg å vise deg hvordan vi setter opp denne 7/11-kampanjen steg for steg. Vi starter i business manager, trykker på hamburgermenyen og så trykker på annonseadministrasjon. Klikker du her kommer du frem til en skjerm som på bildet under, gjerne uten så mange kampanjer som det jeg har fra før av. 

For å lage en kampanje trykker vi på den grønne opprett knappen og her får du valget om du vil opprette via veiledning eller hurtigoppretting. Det jeg anbefaler alle å begynne med er å gå rett på hurtig oppretting.

Her kan du velge hvilken kampanje du vil ha, annonsesett og annonse. Vi kommer til å komme dypere inn i dette, men følg meg steg for steg, så forklarer jeg deg underveis. Så, vi starter med å velge et kampanjenavn, jeg kaller den for 7/11-metoden. Vi vil ha en auksjons-type som kjøpstype. Vi skal ha en målsetning, og målsetningen vår i denne omgangen er trafikk. Dette fordi du ønsker at folk skal klikke seg tilbake etter at de har besøkt nettsiden din. Så skal vi til annonsesettet, som er der du setter målgruppe, og kaller den “4 siste dager”, fordi vi ønsker å lage annonsene til et publikum som har vært innom nettsiden de siste 4 dagene. Du kan gjerne velge 7 dager eller 11 dager, men du kan ofte bli litt irriterende om du fotfølger folk for lenge med remarketing. Derfor pleier jeg å anbefale å starte med 4 dager, så kan du se ut i fra det hva du føler er riktig. På annonse navn kan du skriver for eksempel noe så enkelt som “ad1”. Når du har lagt inn alle disse tingene, trykker du lagre som utkast. og da dukker det opp der vi får en oversikt over kampanjen i seg selv:

Det vi skal gjøre nå, er å klikke oss inn i kampanjen. Her får du ofte opp et alternativ for om du ønsker å publisere ting. Jeg ønsker å vente med å publisere det, så da trykker jeg “ikke vis dette igjen” og lukk. Dette gjør at jeg kan jobbe fritt, uten å måtte laste ting opp, før jeg er klar. Når du klikker på kampanjen kommer du inn på annonsesettet “siste 4 dager”. Da får du opp en oversikt, og her har du mulighet til å gjøre endringer. Så nå skal vi gå inn og sette opp en del ting.

Først og fremst, skal trafikken til nettstedet. Vi setter et dagsbudsjett på 50kr og ønsker at det skal starte nå. Av og til kan det være lurt å velge en sluttdato, for eksempel at den kjører i et par uker. 

Videre til publikum skal vi vise til et egendefinert publikum som vi snakket om tidligere. Vi skal da lage vårt egendefinerte publikum, så da trykker jeg opprett nytt -> egendefinert publikum. Her får du opp et par valg, men vi velger trafikk på nettsted. Videre velger du alle som har besøkt nettsiden din, de siste 4 dagene. Skriv inn et navn på det egendefinerte publikummet og trykk opprett publikum.

Da ser du under målgruppe at den har valgt ditt egendefinerte publikum. Når du har gjort dette kan du fjerne land om du vil det. Ofte selger du gjerne til nordmenn, men det kan godt hende det er nordmenn i Spania som er inne på siden din og ser. Har du da en begrensing på land, vil ikke de få opp annonsene dine. Du kan også velge at kun alle som har vært innom nettsiden i Norge eller kun i Oslo skal få opp annonsene- det velger du selv, men jeg foretrekker å klikke det av. Har du en målgruppe der du kanskje vil nå litt mer voksne kan du stille litt på alder, men igjen, dette er til folk som allerede har vært inne på siden din, så jeg ville kanskje ikke anbefalt å justere for mye her. Videre velger jeg alltid automatisk plassering, så Facebook selv velger hvor de skal vise annonsen.

Det jeg liker å gjøre, nede på optimalisering for annonselevering, er å velge visning av landingsside. Det er rett og slett fordi at da finner Facebook folk som blir værende på nettsiden din, i stedet for folk som klikker på annonsen din men ikke nødvendigvis blir. Så jeg anbefaler å ha visning av landingsside.

Nå har vi altså gått igjennom annonsesettet vårt, og vi klikker oss et steg videre til annonsene. Her må du velge å annonsere fra egen nettside, evt egen instagramkonto. Her kan du først og fremst legge til en link til nettsiden, du kan legge til bilde og skriver en tekst. Du vil hele tiden se en forhåndsvisning av hvordan annonsen ser ut på høyre side. Videre legger du til en overskrift og evt legger til en knapp. Når du har gjort dette om til ditt eget er du egentlig ferdig med 7/11- metoden.

Selv om vi er ferdig nå, kan det være lurt å teste flere varianter av annonsene dine. For å gjøre dette trykker du “dupliser” på annonsen din, og Facebook vil lage en kopi av eksisterende annonse. Her kan du enten bytte ut bilde eller endre på tekst, for å kunne måle hvilken av annonsene som gir best resultater.

Når alt er ferdig og ser greit ut, trykker du på den store blå knappen oppe i høyre som heter “gå igjennom og publiser” for så å trykke publiser. Da lastes ting opp i Facebook sin server og det kan ta alt fra noen minutter til en dag før annonsene går live og begynner å kjøre. Basert på hvor mye trafikk du har på nettsiden din, tar det også litt tid før annonsene faktisk begynner å vises. 

Optimalisering

For å sjekke ut optimaliseringen på kampanjene, går du inn på business manager -> annonseadministrasjon og trykker deg inn på kampanjen, så du havner i annonsesettet. Legg merke til knappen på høyre side kalt “Kolonner”. Her kan du velge hva du ønsker å se av resultater. Resultat kolonnen er den mest normale. Jeg anbefaler også at du ser på resultater og klikk da får du opp en del annen relevant informasjon. Allerede nå i annonsesettet skal du ha oppe en rekke forskjellige ting å forholde deg til og som jeg skal forklare hva betyr.

Først og fremst, resultater er i forhold til hva du har fokusert kampanjen mot. Som du husker valgte vi lenkeklikk på 7/11-metoden, og til nå har vi hos meg klart å generere 101 lenkeklikk med budsjettet som er satt. 

Rekkevidde betyr hvor mange mennesker som har sett en av annonsene og det som heter frekvens handler om hvor mange ganger i snitt de menneskene som har blitt nådd har sett annonsen. Jeg anbefaler å ligge på rundt 4-5 i frekvens, så du har blitt vist nok ganger. 

Kostnad per resultat går jo ut etter fokuset på kampanjen. I dette tilfellet er det lenkeklikk og kostnadene viser kostnader per klikk. Da målgruppen er ganske spisset her, gjør det at klikkprisen egentlig er ganske gøy- 8,56kr, men den er mer enn levbar i forhold til at jeg har kontroll på hvor mye jeg kan betale for å få folk inn i salgstrakten min, så dette er en lønnsom annonse for meg. 

Så har vi da budsjettet, og som vi valgte tidligere har vi satt et daglig budsjett, ved siden av har du oversikt over hvor mange penger som er brukt. Har du satt en sluttdato for kampanjen står det også oppgitt. 

Eksponeringer er rekkevidde gange frekvens. Så det vil si at annonsene i mitt tilfelle totalt har blitt vist 12 218 ganger, og jeg betaler da 70kr per 1000 visning. Så det koster meg 70 kr å vise annonsen 1000 ganger. 

Lenkeklikk har vi 101. La oss si vi hadde hatt konverteringer i stedet hadde du hatt en konverterings pris på kostnad per resultat og sett konverteringene under resultat, men fortsatt sett lenke-klikkene under lenkeklikk og lenkekostnadet, slik at vi har kontroll på det også i tillegg til resultatet. 

Så har du noe som heter klikk frekvens som handler om prosenten av hvor mange som ser annonsene som ender opp med å klikke. Alt over 1% er bra, så hos meg ville jeg nok jobbet litt mer med budskapet mitt for eksempel.

Du ser også totalklikk. Vi så isted at det hadde vært 101 lenkeklikk, men vi ser at det har vært flere som har klikket på annonsen, klikket inn for å like, dele, kommentere og den typen ting. Her har vi prosenten 2,3%, som vil si at det responderes bra i målgruppen men det er ikke så mange som klikker- så det er det jeg skal jobbe med å spisse budskapet på. 

Vi ser også CPC (cost per click). Altså alle kostnadene per klikk. Vi har også unike lenkeklikk. Dette er da tall du trenger å forholde deg til og det du primært skal se på er frekvens, kostnad per resultat og klikkfrekvens. Klikkfrekvensen skal du helst ha over 1%. Veldig avhengig av hva du skal oppnå men klikk prisen din burde ligge på rundt 2 kr og nedover ideelt sett. Frekvensen kan du som sagt lett ha gående til 4-5. 

Videre klikker vi oss inn i annonsesettet og her ser vi at vi har kjørt to annonser mot hverandre, den ene har fått massepositiv respons og den andre har fått mindre respons. Så Facebook har valgt å vise den til færre mennesker. Vi kan også se her på prisen at det koster 40 kr for ett klikk på annonsen med minst respons og 7 kr for annonsen med mest respons. Dette bare viser hvor viktig det er å A/B-teste. Tenk om vi bare hadde sett på den første annonsen og fått så dyr pris i stede for å teste. 

En annen ting som også er viktig å se på er det som heter relevansepoeng. Det er rett og slett hvor godt og relevant annonsene er mot målgruppen din. Du kan også se på klikkfrekvens som hos meg er 0,18 mot 0,97- som igjen bare viser hvor mye den bedre den ene annonsen er i forhold til den andre. 

Siden denne delen handler om å optimalisere, ville jeg i mitt tilfelle duplisert annonsen som fikk best respons. Altså jeg lager en kopi av originalen også ville jeg endret litt tekst eller byttet bilde. Når du har publisert laster Facebook den opp og begynner å teste med den annonsen også. Jeg ville også slått av annonsen som fungerte dårligst, og gitt det en 3 dager før jeg gikk inn og sjekket annonsene igjen. Med tiden vil du hele tiden finne ut hva som fungerer best og du vil da kontinuerlig fortsette å lage nye annonser utifra hva du ser av data. 

Der har du det.

Gratulerer du har nå gått gjennom minikurset! Jeg håper du har lært masse og fått masse ut av dette. Dette gir deg en introduksjon og en forståelse av hvordan du skal lykkes med Facebook annonsering- men det er som sagt også bare begynnelsen. Jeg anbefaler deg å gå dypere inn i dette og det neste naturlige steget er at du investerer i Suksess med Facebook-annonsering kurset som er nettkurset vårt. Det er tatt av over 3000+ norske bedrifter og det hjelper deg og lærer deg alt du trenger å gjøre for å lykkes med Facebook annonseringen. 

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.