Det skjer mye i bloggnorge fortiden. Som jeg nevnte tidligere har vi fått en ny utfordrer i bloggsamfunn miljøet, og i dag kom blogg.no med et motangrep ved å betale toppbloggere et fast beløp hver måned.


Faksimile: Tv2.no

Dette er forsåvidt ikke noe nytt, bloggere har samarbeidet med bloggsamfunn i mange år og delt inntekter – men dette er første gang det legges en fast pris til bloggere basert på plassering på topplisten. Jeg har også sett eposter fra bloggr.no til store norske bloggere hvor de tilbyr samkjørte annonsesalg (men ingen garanti for inntekt), som viser at sterke krefter jobber hardt for å tjene enda mer på blogging. Blogg.no er først ute med å ta et så klart standpunkt til dette, og jeg er spent på hvordan de andre vil følge.

Jeg har blandede følelser rundt dette. På den ene siden forstår jeg veldig godt at blogg.no og bloggr må gjøre grep for å beholde toppbloggerene sine som i det siste i større og større grad flytter for seg selv på egne domener, eller inngår annonseavtaler med for eksempel Nettavisen. Ved å betale dem så vil det være mer attraktivt for disse å fortsete å blogge hos dem, da spesielt hos bloggere som tjener gode penger på bloggen sin og ønsker å tjene mer. (Les også » Trenger bloggere et bloggsamfunn?)

På den andre siden så føler jeg at dette ødelegger litt for blogging i Norge, fordi dette vil skape enda større fordommer mot blogging. Det vil også gjøre at mange bloggere går fra å blogge for gøy, til å blogge for å bli rik. Dette er en veldig uheldig utvikling som jeg har skrevet om tidligere, hvor jeg mener at blogging i Norge beveger seg i feil retning.

Jeg har selv vært en sentral del av den kommersielle blogging i Norge, og deltatt i gjennomføringen av mange kampanjer for store merkenavn og hjulpet bloggere til å tjene penger. Jeg er ikke ute etter å henge ut noen eller fortelle at jeg er/vet mye bedre enn andre, jeg ønsker bare å dele tankene mine rundt utviklingen jeg ser.

Jeg tror at kortsiktig er det riktig av både blogg.no og bloggr og betale disse toppbloggerene for å sørge for at de blir «lojale» (selvom de selvfølgelig vil flytte der de til enhver tid får best betalt), men tror at dette over tid kan ha negative innvirkninger både på blogging generelt – og tjenestene de leverer.

Blogging er noe helt fantastisk, det må vi aldri glemme! Blogging er ikke bare penger, kommersielle interesser og trafikkjag – det finnes mange dyktige bloggere fra Norge som hver dag deler sine tanker og ideer rundt ting som engasjerer dem! «Rosabloggerene» er bare en del av blogging i Norge, men alikevel den største og mest synlige delen.

Jeg savner medias fokus på andre type bloggere, vi trenger å bygge frem nye segmenter. Norge og Sverige er helt unike i forhold til den typiske bloggeren i forhold til resten av verden, jeg håper at over tid så vil både alders- og kjønnsfordelingen jevne seg ut – og nye bloggere vil stige frem.

Dette var mine tanker, nå lurer jeg veldig – hva synes du om alt dette?

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.