Nå som boken min er ferdig skrevet og det er kun språkvask og design som gjenstår før boken er klar til trykk, har jeg begynt å fokusere mer på hva mer jeg kan gjøre med alle ordene jeg har skrevet. Jeg har hele tiden hatt lyst til å lage en iPad app av boken, jeg gikk til mine venner i Lemonade for å jobbe litt med hva en digital versjon av en bok kan være – vi kom frem til noe helt annet enn en iPad app.

Etter at Lemonade først hadde kartlagt e-bok markedet fikk vi et klart bilde av elementene vi burde ha med, og hva vi ikke ville ha med. Hvis man tar et stort steg bakover og ser e-bøker slik de er i dag er de egentlig bare etterligninger av en bok som utnytter de digitale mulighetene svært dårlig. Det å putte inn en film, la deg rotere en 3d modell eller manipulere et skjema er ingen revulusjon.

En annen ting vi stusset på var hvorfor man må laste ned noe for at det kan kalles en e-bok. En e-bok er jo egentlig bare ord (og media) vist på en digital flate.

Etter litt pølser og øl, og ved å prøve å tenke helt fritt i forhold til hvordan andre har løst det kom vi frem til at den digitale versjonen av boken min skal være et eksperiment i hvordan man kan bringe det sosiale inn i en bok.

Vår visjon for boken blir derfor følgende:

Boken vil ha et responsivt design, som betyr at den tilpasser seg skjermstørrelser automatisk. Den vil med andre ord støtte og tilpasse seg smarttelefoner, lesebrett og datamaskiner automatisk.

Standard ting som kapitler, søk, ordbok, bokmerker og notater er selvfølgelig på plass.

Du vil logge inn i boken ved bruk av Facebook kontoen din. Det gjør det raskt og enkelt og registrere deg første gang, sikrer mot misbruk og gir oss tilgang til kontaktinformasjonen din uten at du må bruke lang tid på å fylle ut skjemaer.

Boken vil da huske hvor langt du har lest fra sist gang du var innlogget, og sende deg til siden du leste sist. Selvom du leste sist på en iPhone og nå sitter foran maskinen din foreksempel.

Så til de  sosiale, og mer spennende funksjonene.

Hvert avsnitt av boken vil være mulig å kommentere. Disse kan du velge å kommentere privat (kun du som ser), offentlig eller som en felles diskusjon i grupper (som du velger selv, feks en studiegruppe på skolen). Dette åpner opp for dialog og tilbakemeldinger som ikke har vært mulig i en bok før.

Du kan også stille spørsmål direkte til forfatteren, som vil da gå inn og svare (privat, offentlig eller i en gruppe). Gode innspill, kommentarer og tilbakemeldinger vil gjøre at boken vil bli oppdatert fortløpende. På denne måten vil boken aldri bli ferdig, den vil hele tiden bli oppdatert og innhold vil kunne bli lagt til.

Boken vil også tilrettelegge for deling. Slik at man kan markere en tekst og dele via sosiale medier. De som klikker på linken vil bli vist hele siden sitatet er hentet fra, og vil da ha mulighet til å aktivere boken og lese videre.

Dette er hovedfunksjonene vi ønsker oss, men ønsker veldig gjerne forslag til nye, samt tilbakemelding på de vi har delt med dere nå.

Det å løse den digitale versjonen av boken min på denne måten mener vi er en veldig riktig måte å gjøre en fagbok på.

Det blir en bok hvor lesere kan dele, diskutere og påvirke innholdet.

Fra et markedsføringsståsted gir dette også unike muligheter. Da vi skaper en bok som i realiteten vil markedsføre seg selv. Alle som aktiverer boken vil få publisert en status på Facebookprofilen deres at de nå leser boken, som vil bli delt med vennene deres.

Vi vil også vite mer om leserene enn noen annen forfatter. Via Facebook vil vi vite kjønn, alder og hvor i verden de befinner seg. Vi vil vite hva slags sider som er mest populære, hvor lang tid man bruker i snitt på å lese igjennom boken og vi vil ha muligheten til å sende en epost til leserene når nye bøker eller med annen relevant informasjon når vi måtte ønske.

Vi tror at dette er fremtiden for fagbøker. Det er en løsning som gjør det man normalt gjør rundt et studiebord, kan gjøres fra hvor som helst – på en oversiklig måte.

Hva synes du?

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.