Hundrevis av startups blir født hver dag, noen ute i verden – men flest i hjerte av San Fransico, Silicon Valley. Noen få lykkes, veldig mange lykkes ikke.


Foto: Some rights reserved by ralphrepo

I hjerte av enhver suksess, i mine øyne, handler det om å forstå, kjenne og bygge relasjoner til sine brukere.

Denne uken hadde jeg en svært hyggelig G+ hangout med Marcus Tallhamn, en hyggelig svensk kar som i 2001 flyttet til Frankriket, og etterhvert til «the valley».

Hvordan endte jeg opp med å snakke med Marcus? Joda, jeg meldte min interesse for en tjeneste kalt Otelic for en god stund siden – som er et verktøy for å samarbeide (tenk deg et mer fleksibelt Basecamp kinda thing). Etter en stund fikk jeg plutselig en personlig mail fra Marcus som takket for at jeg hadde vist interesse for produktet hans og lurte på om vi kunne ta en hangout for å bli litt bedre kjent, vise meg produktet og hjelpe meg i gang – brilliant!

Jeg endte opp med å prate litt over en time med Marcus, om produktet hans, livet hans i «the valley» og hva vi tenkte om bransjen og fremtiden. En utrolig hyggelig og givende samtale, med en person jeg ikke har noen connections til what so ever.

Det Marcus gjorde med meg, og det flere gründere bør gjøre – er å ta seg tid til å bygge en stamme rundt seg selv og produktet hans (kan anbefale boken Tribes av Seth Godin). Altså bygge tette relasjoner til han og produktene hans, som har denne tette relasjonen fordi han har tatt seg tid til dem – som gjør at de ønsker å ta seg tid til han. Som jeg nå gjør ved å skrive denne bloggposten for eksempel.

Ved å gjøre hangouts i en tidlig fase av produktutviklingen, skaper han relasjoner som mest sannsynlig vil følge han hele veien til lansering av produktet – og hjelpe han å spre det i sitt nettverk når han er klar for det.

Kevin Kelly skrev i 2008 at alt man trengte var 1000 ekte fans, for å leve av lidenskapen sin. Om det var musikk, kunst, teknologi, kommunikasjon eller sport. 1000 mennesker, som alle var villig til å bruke 500+ kroner i året på deg. Ikke bare er det like sant i dag som for 5 år siden, men det er enklere enn noen gang – hvis du tar deg tid til å bygge din stamme. Tid, energi og lidenskap er nøkkelen – bruker du det på dine tilhengere, vil de stå ved din side og snakke din sak.

I dag er det nesten mer fokus på å prøve og feile, enn å bygge opp relasjoner som kan gi deg gode tilbakemeldinger – slik at du slipper å feile. Slik som Marcus nå gjør. Flere gründere burde tenke som han, så lykke kanskje flere startups?

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.