Nyutdannende studenter får ofte en smell i trynet når de friske av pågangsmot og arbeidsvilje prøver å komme seg inn i jobbmarkedet etter studier. Måten å score drømmejobben på skjer som oftest ved at man har masse erfaring å vise til, eller at man kjenner noen som kan gå god for deg.

Med andre ord, hvis ingen vet hvem du er – er det vanskelig å få seg jobb.

Det overrasker meg derfor veldig at svært få studenter er bevisst i forhold til hvordan de fremstår og hvordan deres eget merkenavn bygges. Ved riktig fokus og bruk av alle mulighetene som ligger i sosiale medier kan man skape et navn, en posisjon og en forespørsel før man er ferdig med utdannelsen.

Selv har jeg ingen utdannelse. Jeg har fullført ungdomsskolen og har siden jeg var 16-17 år bevisst bygget mitt eget navn og skapt en etterspørsel etter kompetansen min. Nå jobber jeg som en kommunikasjonsrådgiver i Norges største kommunikasjonhus, holder foredrag over hele Norge og skriver fagbok om blogging hos Cappelen Damm. Jeg har jobbet med norges største merkevarer som G-Sport, Disney og MatPrat for å nevne noen.

Med andre ord, man trenger nødvendigvis ikke utdannelse for å realisere drømmene sine – men det hjelper. Ved å bygge ditt eget merkenavn allerede fra starten av studiene vil du oppnå maksimal effekt – du vil ha en ordentlig utdannelse, og være etterspurt i jobbmarkedet.

Så hvordan bygger man egen merkevare?

Det handler om å ha et bevisst forhold til hva slags spor man legger igjen på nettet, og hva slags meninger man ytrer der. Jeg sier ikke at du skal slette alle fyllebildene av deg på Facebook, eller kun væe seriøs på alle dine statusoppdateringer – Facebook er lukket og jeg regner med de fleste har stilt på sine personverninnstillinger der.

Det jeg snakker om er å¥ ta i bruk tjenester som blogg og Twitter, og bruke det på riktig måte. Hvis du synes det er vanskelig å dele meningene dine på nett i starten, bruk energien din på å dele andre sine meninger – som du selv kan stå for. Del relevante artikler du finner via Twitter, eller siter den på bloggen din og legg til to linjer om hva du selv mener. Det viktigste er å komme i gang, og bli vant med å dele. Det vil gjøre at du over tid vil øke din egen kompetanse, bli mer bevisst ovenfor hva slags innhold du finner interessant og ikke minst HVEM i bransjen din som betyr noe og hvordan du skal nå dem.

Vi ser stadig historier om folk som har tvitret seg til jobb, eller skrevet et konstruktivt, men skarpt blogginnlegg som har fått selskapet de ønsker å jobbe i sin oppmerksomhet.

Jo tidligere du begynner å bygge opp tilhengere og synliggjøre din kompetanse til dem, jo raskere begynner folk å legge merke til deg. Enkelt og greit.

Fordelen nå i forhold til for 10 år siden er at verktøyene både er gratis og enkle å bruke, det eneste som kreves er tid og engasjement.

Det er altså opp til deg selv. Opprett en konto på Twitter, lag din egen blogg og sett i gang og del dine tanker med verden.

8 tips for å bygge sin personlig merkevare

  • Kjøp navnet ditt som eget domene (f.eks.: thomasmoen.com)
  • Opprett en blogg, bruk WordPress på eget webhotell eller registrer en gratis blogg på for eksempelWordPress
  • Opprett konto på Twitter og LinkedIn, bruk navnet ditt konsekvent overalt (f.eks.: twitter.com/thomasmoen)
  • Følg mennesker på Twitter du synes er interessante og sier ting som engasjerer deg (du finner mange spennende her: http://bit.ly/o8KC5o)
  • Ha et profilbilde som går gjennomgående på alle dine profesjonelle profiler, hvor ansiktet ditt kommer tydelig frem
  • Vær innom Twitter hver dag, og del relevante artikler du finner på nettet. Snakk og still spørsmå til folk du ønsker å knytte en relasjon til og følg med på om noen nevner navnet ditt eller temaer du er interessert i.
  • Ikke fokuser på antall følgere eller hvor mange som leser bloggen din på minst 6 måneder, fokuser heller på å dele og prat om relevante ting for deg og bransjen du ønsker å posisjonere deg i.
  • Ikke vær for seriøs, la personligheten din skinne igjennom. Ingen vil noen gang ansette en robot, vis at du er et menneske.

Følger man tipsene over er man godt i gang. Jeg kan ikke få understreket hvor viktig det er å begynne å fokusere på dette allerede fra studiestart.

Ønsker du drømmejobben når du er ferdig, må du allerede begynne å jobbe hardt med det nå!

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.