Dette innlegget har jeg gått og tenk på i lang tid og vurdert om jeg skal skrive det eller ikke, men etter mine erfaringer som bloggmanager de siste seks månedene og som prosjektleder for over 30 bloggkampanjer bare i år, er mine inntrykk forsterket og jeg har bedre grunnlag for å dele mine meninger og tanker rundt blogging i Norge.


Foto: xlordashx

En ting er sikkert, bloggnorge beveger seg i feil retning.

Blogging har gått fra å være en fantastisk måte å uttrykke seg og kommunisere med andre på, til at bloggere streber etter flest mulig lesere, jakter på raske penger og provosere så mye som mulig for å få mest mulig oppmerksomhet.

Det er klart at det finnes unntak, men hvis man ser på de mest populære og majoriteten av bloggere i Norge, er det dessverre penger og trafikk som er i fokus.

Mange vil nok stusse på at dette innlegget kommer fra meg. Jeg er mest sannsynlig den personen som har jobbet mest med kommersiell blogging i Norge, men min intensjon har hele tiden vært å hjelpe bloggere og de kommersielle aktørene til å gjøre langvarige samarbeid som tilførte bloggeren OG leserne verdi. Dette er dessverre ikke måten de fleste jobber i dag, noe som bekymrer meg.

Måten kommersielle blogging gjøres på i dag er litt som hvis man fryser og tisser i buksa – behagelig i starten, men flaut og lite effektivt på sikt.

De fleste bloggere som tjener penger på bloggen sin gjør dette ved å klistre stygge annonser for dårlige produkter over hele bloggen sin til stor irritasjon og forstyrrelse for leserne, eller ved å skrive positivt om produkter de får selv om de liker dem eller ikke.

Dette skaper en liten troverdighet til leserne og kan ende opp med å skade merkenavnet til produktet som har sponset mer enn det styrker det.

Skal man omtale et produkt er det viktig at det tydelig synliggjøres om innlegget er sponset eller ikke samt dele både positive OG negative sider av produktet. Det er dessverre altfor få som gjør dette, og det ødelegger for bloggeren, produktet og troverdigheten til kommersielle blogging generelt.

Jeg har ingenting imot at folk tjener penger på bloggen sin, dette er noe jeg selv gjør, men det er stor forskjell på samarbeid eller salg av tjenester og kyniske annonser og tankeløse kampanjer. Det er fullt mulig å tjene penger uten å overdrive annonseplasser eller produktomtaler.

Reklame skal være relevant, ærlig og engasjerende. Det handler ikke om hvor mange som klikker på linken, leser omtalen eller ser annonsen, men hvor mange som faktisk kjøper produktet – det tror jeg mange fort glemmer.

Fordelen til bloggere er at de har en sterk troverdighet ovenfor leserne sine, da man ofte føler man kjenner bloggeren etter å ha lest bloggen over lengre tid. Troverdigheten er det viktigste man har og er noe man bør håndtere med stor respekt. Det gjør også at man har et ansvar ovenfor sine lesere i forhold til hva man anbefaler og hva man oppfordrer til. Hvis det skinner igjennom at man er kjøpt og betalt, slutter folk å stole på bloggeren – og slutter da også å lese den.

Du er aldri bedre eller viktigere enn leserne dine – sett pris på dem, og de vil sette pris på deg.

En annen ting som bekymrer meg er alderen på bloggerne, det er estimert at over 71% av registrerte blogger i Norge er under 17 år, og de såkalte toppbloggerne blir stadig yngre.

I 2008 var alderen på en toppblogger rundt 18, 2009 sank den til rundt 16 og nå i 2010 er Norges mest besøkte blogger en jente på 14. Heldigvis er Emilie (Voe) en svært oppegående jente som er et godt sunt forbilde for jenter og hun har en familie som støtter og hjelper henne, men de fleste unge bloggere forteller ikke engang til foreldrene sine at de blogger.

Barn bør ikke bruke tid og energi på å bli populær eller få flest mulig produkter i posten, men på å være sosial med vennene sine og nyte barndommen. Blogging har blitt et såpass stort fenomen i Norge at jeg mener det bør inn i skolen, og der kan de hjelpe med å fokusere på de positive aspektene av blogging som det å utrykke seg, kommunisere og sosialisere seg.

Norge og Sverige er helt unike når det gjelder alder og kjønnsfordeling, ser man til USA så er de fleste bloggere menn godt over 40 med god jobb og høy inntekt. Dette gjør at vi har andre utfordringer enn ellers i verden og statistikk og trender fra andre land kan ikke sammenlignes med oss.

Jeg har ingenting i mot at unge jenter dominerer bloggnorge, men jeg synes det er skremmende når fokuset er feil. Stort fokus på utseendet og kropp har nå i den siste tiden ført til oppfordring og ufarliggjøring av plastiske operasjoner og medisinske inngrep på kroppen – det skremmer meg å tenke på hva slags signaler dette sender ut til unge jenter som ser opp til disse bloggerne.

På bakgrunn av veien den kommersielle bloggingen går og hvor unge mange av bloggerne er, har jeg bestemt meg for at jeg ikke ønsker å fortsette som bloggmanager på samme måte.

Jeg hadde et ønske og jobbet hardt for å finne gode relasjoner og lage varige samarbeidsavtaler mellom bloggere og store merkenavn, men verken merkenavnene eller bloggerne er klare for måten jeg ønsker å jobbe. Og da føles det feil å bidra og oppfordre bloggerne til å jobbe på en måte jeg ikke står for.

De fleste bloggere ønsker raske penger og tenker ikke på hva dette gjør med troverdigheten og merkenavnet deres. Jeg har opplevd at noen også forandrer personlighet med litt ekstra penger mellom hendene og blir til små divaer som ender opp med å kritisere leserene sine og mister respekten for sine samarbeidspartnere.

Dette er heller ikke noe jeg ønsker å ta del av.

Jeg ønsker å hjelpe bloggere, gi langsiktige råd og veiledning – ikke hjelpe de til å bli pengegriske, arrogante mennesker som på sikt vil miste lesere, samarbeidspartnere og all troverdighet som desverre har skjedd med noen bloggere, og som jeg er redd vil skje med flere i tiden fremover.

Jeg og folkene jeg jobber sammen med i Bootstrap Marketing har lyst til å bidra til at det vil bli lettere å finne dyktige bloggere som har godt innhold, som er interessant og som engasjerer. Bloggene som bidrar til et generelt høyere nivå og nye målgrupper i bloggnorge.

Jeg kommer blant annet til å legge mer tid og energi i BloggCamp, som er et arrangement som jobber for å sosialisere bloggere og øke kunnskap og kompetanse rundt blogging.

Vi kommer derfor ikke til å fungere som bloggmanagere på samme måte, men hjelpe bloggere som jeg mener har rette verdier og som fortsatt koser seg med å blogge.

I tillegg vil vi jobbe med kommersielle aktører og lære de hvordan de bør jobbe med bloggere på en måte som vil gi bedre resultat og styrke merkenavnet deres en måten de jobber nå. Vi ønsker å jobbe med kampanjer som engasjere leserne og tilføre verdi.

Jeg er gleder meg.

Hva synes du om bloggnorge?

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.