Det er uttalelsen jeg kommer med i dagens VG. Først og fremst fordi jeg ønsker en ordentlig debatt rundt dårlig involvering fra spesielt foreldre, men også skoler, i forhold til barns møte med den digitale hverdagen. Men også fordi jeg ofte (og stadig oftere) ser altfor unge barn publisere innhold som kan være uheldig for dem, uten å selv vite konsekvensene av dette.

La det være ingen tvil, jeg synes blogging er et fantastisk verktøy, og har masse positivt med seg – også for barn. Man blir flinkere til å uttrykke seg og man finner andre mennesker som har felles interesser. 

Alikevel mener jeg at voksne bør være tilstede, hjelpe og følge opp barn – slik at barn får et bra, og trygt, møte med den digitale hverdagen. Barn kopierer dem de ser opp til, det har de alltid gjort. Dette gjelder selvfølgelig også på nett. Barn kan raskt ende opp med å eksponere personer som ikke ønsker det, henge ut andre og dele upassende bilder – uten at man selv ser at det er feil. Dette kan få konsekvenser ikke bare for barnet, men for andre barn.

Internett er ikke privat, informasjonen du deler er tilgjengelig for alle (særlig på blogging) – og det er derfor ekstra viktig at noen hjelper de unge inn i denne verdenen.

Så derfor er min soleklare oppfordring til foreldre (og skolen):

  • Ta ansvar for unge, også på nett (kronikk jeg skrev i fjor)
  • Sett deg ordentlig inn i de digitale kanalene barnene dine vil møte, bruk de og forstå konsekvenser og muligheter. Prat gjerne med andre foreldre, og skolen – hjelp hverandre.
  • La gjerne barnet ditt blogge og bruke andre sosiale kanaler, men vær tilstede for hjelp og støtte. Gå igjennom jevnlig innholdet som blir publisert og prat igjennom hva som er greit og ikke, og hvorfor.

Sosiale medier er et fantastisk verktøy, men det er viktig at man forstår både muligheter og konsekvenser før man slipper barn ut på isen for å leke.

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.