Foto: Thomas Moen

For å først avklare en ting, man kan ikke bruke bilder fritt på internett!. Det å google seg frem til et bilde, eller finne et bilde du synes er kult og bruke det på din side, er ikke lov.

Dette er på grunn av åndsverkloven § 45. Du kan ikke gjengi bilder tatt av en fotograf uten hans samtykke. Fordi dette kan føre til misbruk og krenkelse av hva fotografen mente med dette bildet. Dette vil si at hvis du vil bruke et bilde du ikke selv har tatt, må du skaffe deg fotografens eller personen med opphavsrett sin tillatelse til å bruke bildet. Ved å feks sende en epost eller ringe personen.

Det finnes unntak på dette, ved at personen skriver på sin nettside at man fritt kan bruke bildene. Her legges det ofte ved at dette er kun til privat bruk og hvis du skal bruke det i forbindelse med næring eller at du kommer til å tjene penger på bildet, så må man kontakte personen for å gjøre en avtale om bruken av bildet.

For å oppsummere kort: Man kan ikke publisere bilder som du selv ikke har tatt uten tillatelse av personen som har opphavsretten til bildet.

Jeg kan også legge til at det er heller ikke lov til å fritt ta bilder av personer å så publisere det på nett, du må ha tillatelse av personen unntatt når:
– avbildningen har aktuell og allmenn interesse
– avbildningen av personen er mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet
– bildet gjengir forsamlinger, folketog i friluft eller forhold eller hendelser som har allmenn interesse,
– eksemplar av avbildningen på vanlig måte vises som reklame for fotografens virksomhet og den avbildede ikke nedlegger forbud, eller

Vernet gjelder i den avbildedes levetid og 15 år etter utløpet av hans dødsår.

En tillatelse fra personen må være frivillig og uttrykkelig.

Håper dette innlegget oppsummerte denne problemstillingen på en enkel måte. Av kilder har jeg blandt annet skrevet epost til datatilsynet og besøkt nettsidene til lovdata.no og datatilsynet.no. Hvis dere har noen spørsmål så er det bare å stille disse i kommentarfeltet under, så skal jeg prøve å svare så godt jeg kan.

For å finne bilder du kan bruke anbefaler jeg å lese innlegget mitt »Hvordan finne bilder det er lov å bruke?»

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.