Jeg har akkurat satt meg ned på en liten cafe i Oslo. Det er tid med frokost og jeg har kjøpt en yoghurt med müsli og bringebær, en flaske vann og en kopp sort kaffe. I det jeg plugger inn hodetelefonen mine, for å koble ut – stopper tiden litt opp og jeg ser utover alle menneskene som suser forbi.

I det roen fyller meg sakte fra tærne mine og oppover til jeg har en deilig ro i hele meg, reflekterer jeg over hvor normalt det har blitt å ha en stressende hverdag.

Det er nå mer normalt å ha dårlig samvittighet, og føle seg stresset – enn å ha en balansert hverdag hvor du har både overskudd og følelsen av kontroll.

Det er en utvikling jeg finner både trist, og skremmende. Vi trenger å bli flinkere til å koble ut – du trenger å bli flinkere til å koble ut.

Det siste året har jeg jobbet mye for å bli flinkere til dette, og jeg har lyst til å dele noen råd med deg om hvordan jeg selv klarer å ha en mer balansert hverdag.

Ha en rolig, skjermfri, start på dagen
Hvordan du starter dagen din, definerer hvordan resten av dagen din blir. Det er derfor veldig viktig at du starter dagen på en rolig, balansert måte. Stå opp tidlig, drikk te, fokuser på alt det positive du har i livet ditt og hold deg unna skjermer som fyller hodet ditt med oppgaver og tanker. La morgenen være den tiden på dagen der hodet ditt selv setter agenda. Hvor du reflekterer over ting som kommer til deg, i stedet for å bestemme selv hva du skal tenke over. En balansert morgen gir større sjansen for en balansert hverdag.

Ikke la e-post og notifications styre dagen for din
Altfor mange lar alle e-postene som detter inn i løpet av dagen, og alle notifications fra sosiale medier bestemme hva man skal jobbe med til enhver tid. Dette gjør at andre, og ikke deg selv, bestemmer hva du skal sette fokus på. Det gjør at man alltid føler man ligger litt bak, og man glemmer å gjøre mindre, men viktige, oppgaver som ofte er enda viktigere enn noe som dukker opp på skjermen din i løpet av dagen.

Ta jevnlige pauser, borte fra skjermen
Du er ikke i stand til å holde fokus, og gjøre godt arbeid – så lenge som du tror du kan. Ta derfor pause minimum hver 45 minutt, og i minimum 10 minutter. I disse pausene går du bort i fra maskinen, tar deg tid til å puste og koble ut fra arbeidet. Ta deg litt frisk luft, prat litt med kollegaer, spis litt frukt eller fyll på kaffekoppen. Det viktigste er at du tar deg en pause fra skjermen og kobler litt ut. Når du går tilbake til arbeidet vil du ha ny energi, ny fokus og vil jobbe mer effektivt.

Gjør en oppgave av gangen
Det finnes ikke noe som heter multitasking. Det er rett og slett teknisk umulig å kunne gjøre, eller tenke, på flere ting samtidig. Derfor skal du kun gjør en ting om gangen, du skal kun ha et program oppe om gangen og du skal heller ikke ha flere tabs oppe i nettleseren din. Hvis du gjør en og en ting, vil du gjøre det bedre – og ikke minst raskere.

Sett deg noen få mål for uken – i stedet for mange for dagen
Det er viktig å føle at man oppnår noe i løpet av dagen. I stedet for å sette deg 30 mål om dagen du kanskje klarer å oppnå, sett deg 5 mål for uken som vil gi deg følelsen av at du kommer deg videre. At du har oppnådd noe, kommet et steg videre. Det er bedre med små steg i riktig retning – enn følelsen av at man ikke rekker igjennom ting. Det er ok å ikke rekke å gjøre alle gjøremål, så lenge man kommer litt nærmere målene sine i løpet av uken.

Alt handler om innstilling og følelsen av fremgang. Fokuser på en balansert hverdag og steg i riktig retning. Da vil hverdagen din føles mindre stressende – med både glede og overskudd.

Jeg utfordrer deg til å prøve disse 5 tingene i en uke, for å se om det har noen effekt på deg. Jeg tror du kommer til å bli positivt overrasket 🙂

Thomas Moen

Hjelper små bedrifter å lykkes med markedsføring.

Les mer.

Bli med 10 000 norske bedrifter og motta ukentlig artikler, videoer, råd og tips.